Klasszikus japán hangzást idéző csengőjáték itatta át a Tamási Áron Színház nagytermét vasárnap este a zárókoncerten. A Tokyo Sound Land telt ház előtt lép színpadra. A trió két tagja Ametsub és Anchorsong. Egyikük, Anchorsong volt jelen, ez utóbbi DJ és producer visszatérő vendég a fesztiválon. Fellépésüket kiegészítette a sepsiszentgyörgyi String Quartet vonósnégyes, míg a vizuális részt Bordos László Zsolt biztosította, így vált egyedi és megismételhetetlen produkcióvá az ötödik pulzArt kortárs összművészeti fesztivál zárókoncertje. Maga a muzsika izgalmas egyveleget képezett a hagyományos és DJ vonal, a keleti és európai hangzás közt. Szellemiségében pedig jelezte a fesztivál törekvéseit: megismertetni a kortárs művészeti irányzatokat, összeegyeztetni, találkozási lehetőséget nyújtani a különböző kultúráknak, teret adni a műfajok közti átjárásnak, kísérletezésnek.

Színházi, irodalmi, zenei és képzőművészeti produkciók sora hozott pezsgő, friss energiákkal teli lendületet Sepsiszentgyörgyre augusztus 31-e és szeptember 3-a között. Idén erős nemzetközi jelenlét jellemezte a pulzArt fesztivált, Nagy-Britanniából, Franciaországból, Németországból, Lengyelországból, Ausztriából, Japánból és Magyarországról érkeztek vendégek, de hazai művészek is jelen voltak.

Az 5. pulzArt egyik zenei fénypontjának számított a Tanzániából származó, Nagy-Britanniában élő Lulu James, aki rendkívüli hangjával, páratlan energiájával, kedves, megkapó lazaságával nyűgözte le hallgatóságát. Az énekesnő nemcsak énekével, hanem mozdulataival, testtartásával is színezte a zenei élményt, könnyedséggel, természetességgel átitatva a teljes produkciót.

A fesztivál irodalmi programkínálatában mindennapra került csemege, amelyre a nagyközönség is vevő volt. Peer Krisztián, Florin Iaru, a Magyar Íróválogatott tagjai, Ágoston Zoltán, Farkas Zsolt, Kiss Tibor Noé, Kukorelly Endre és Nagy Dániel, valamint Szabó Róbert Csaba igencsak különböző írói világot képviselnek, de a pulzArton jól megfért egymással a fekete Dacia és a focirodalom, a társadalmi szatíra és a mélyre ható önreflexió is. A társadalomtudomány irányába is nyitott idén a fesztivál, összeesküvés-elméletekről, posztkapitalista forgatókönyvekről és az iszlámkultúráról is tartottak előadást.

A pulzArt összművészeti fesztivál sűrített hangulati esszenciáját jelentették az esti, éjszakai bulik, ahol mindenkiben kavarogtak még az aznapi irodalmi találkozó, színházi előadás, kiállítás gondolatfoszlányai, élményei. De ugyanakkor markáns zenei világot képviselő dj-k vezették a bulizókat, itt volt az Ausztriából érkező Kimyan és a németországi Persian Empire is.

A négynapos fesztivál 32 programpontot kínált, a jegyköteles programokra 1200-an vásároltak belépőt, az ingyenes eseményeken több mint ezerötszázan vettek részt, a Magma Kortárs Kiállítótérben megtekinthető Spidron térvetítést közel félezren látták.

Szervezők: Kónya Ádám Művelődési Ház, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala

Társszervezők: Bod Péter Megyei Könyvtár, Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér, Tone Troopers Audio-Vizuális Egyesület

Partnerek: Kovászna Megye Tanácsa, Háromszék Táncegyüttes, Tamási Áron Színház, M Studio Mozgásszínház, Cimborák Bábszínház, Andrei Mureșanu Színház, Erdélyi Művészeti Központ, Lábas Ház, MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület, Kónya et Kónya Ponopol, Köntés Pincegaléria, Tein Teaház

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap (NKA), Szépírók Társasága