A JÁTÉKTÉR színházi periodika 2012-ben jött létre azzal a céllal, hogy aktív részese – krónikája és közreműködője – legyen a romániai magyar színházi életnek. Magyar és román alkotók, kritikusok, írók a szereplői és a létrehozói ennek a lapnak, amely a közönség számára is érthető, elérhető nyelven beszél közegünk színházművészetéről – állandó kitekintéssel a többi határon túli magyar színházi régióra és a nemzetközi színházi világra.

A JÁTÉKTÉR nyomtatott száma negyedévenként jelenik meg, de a folyóirat online kiadása (jatekter.ro) folyamatosan követi az erdélyi magyar színházi életet hírek, kritikák, tanulmányok, könyvrecenziók, blogbejegyzések és fesztiválbeszámolók révén.

A pulzArt fesztiválon a JÁTÉKTÉR két legfrissebb lapszámát mutatják be a lap szerkesztői: Ungvári Zrínyi Ildikó, Kötő József, Zsigmond Andrea és Varga Anikó.

A nyári szám a román és a magyar színház néhány találkozását tekinti végig, főként román rendezők (Andrei Șerban, Radu Afrim, Sorin Militaru, Mihai Măniuţiu) erdélyi vagy magyarországi munkáiról esik szó, de román kortárs színházi szakemberek (Liviu Ciulei, Miruna Runcan, Ion Vartic, Marian Popescu) esszéi, tanulmányai, valamint a két kultúra keresztmetszetében dolgozó alkotókkal készült interjúk mellett Alina Nelega Kamikaze című drámája is olvashatók a lapban.

Az őszi szám Shakespeare gazdag színházi örökségének pár megnyilvánulását veszi számba erdélyi és világszínházi tekintetben. A lapszámnak több sepsiszentgyörgyi vonatkozása is van: összehasonlító elemzés olvasható benne a Bocsárdi László által rendezett Hamlet gyulai és szentgyörgyi változatáról, az interjú rovatban pedig ehhez az előadáshoz, Shakespeare-hez és szakmai pályához kötődő beszélgetések kapnak helyet Bocsárdi László rendezővel, Bartha József vizuális művésszel és Dobre-Kóthay Judit díszlet- és jelmeztervezőnővel. Az erdélyi Shakespeare-kutatás eredményeiről könyvrecenziók és tanulmányok számolnak be. Írások olvashatók továbbá a gyulai Shakespeare Fesztiválról, Mnouchkine Macbethjéről, a berlini She She Pop csoport Lear-újragondolásáról, az egyesült királyságbeli Shakespeare-rendezvényekről valamint a helsingőri HamletScenen projektjeiről. A dráma rovat Kovács András Ferenc Antwerpeni közjáték című verses drámarészletét kínálja.

Hasonló Fellépők

Odeon Színház–Gianina Cărbunariu: For Sale

JEL SZÍNHÁZ–NAGY JÓZSEF: WOYZECK

FEHÉR FERENC: MORGAN AND FREEMAN