december 10., csütörtök, 19.00, Tein Teaház

Milyen ember a pásztorfurulya?
És milyen hangszer a gyimesi pásztor?
Rekegő délután a Tein teázóban

Bár az egész kalibát szánástól, sajtostól, vagy kutyástól és medvéstől nem hozhatjuk el a Tein teázóba, hogy megismerje azt a közönség – mondja Ségercz Ferenc, a Rekegő programsorozat mentora, de az ott élők, a maguk természetes környezetében létező emberek hangulatát, ízét, észjárását és muzsikáját igen.

A hagyomány és a kortárs művészetek metszetén helyet foglaló fesztivál egy újabb igazi párbeszéden alapuló találkozásra ad lehetőséget. A Rekegő folklórest sajátossága, hogy a városi kultúrához tartozó kávéházi környezetben kínál találkozást azokkal az adatközlőnek számító személyiségekkel, akik még az élő tradíció szerves részei.

A pulzArt3 alkalmával Timár János pásztorfurulyással, ütőgardonossal és Timár Viktor hegedűssel ismerkedhetünk meg. A gyimesi hagyományőrző zenészek koratavasztól őszig a hegyen élnek, a kalibán vannak. Számukra a hangszer nemcsak a táncalkalmak muzsikáját jelenti, hanem az ősi hagyományos életmód szerves részét képezi. Ezúttal nem a  zene a lényeg, hanem a találkozás. Találkozni, szót- és érzést váltani azokkal, akiből a muzsika szól. Találkozás azokkal, akiket az adatgyűjtők, a folklór elkötelezettjei lemezre vesznek. Az est lényege, hogy beszélgessünk az öregjeinkkel – és a 70 év feletti András bácsi, például a ma élő adatközlő pásztorfurulyások közt fiatalnak számít.

A Rekegő a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa programsorozat Hagyomány Évének keretében indult útjára, mint folklórkutató- és dokumentáló eseménylánc. Azzal a szándékkal született, hogy felkutassa a kihalófélben levő népi hangszerek tudóit, dokumentálja tudásukat, hogy összegyűjtése és rögzítése a népmondák, archaikus népi imádságok és hiedelemmondák stb. meglévő kincseit. Korábbi állomásainak meghívottjai közt Fintu Dezső gyimesi, Csata András és Ambrus Árpád csomafalvi, László Legedi István klézsei furulyásokkal voltak.

A beszélgetős délután főszereplői az esti csemegének ígérkező táncházban együtt zenélnek a Borbély–Dresch Quartet koncert muzsikusaival és sepsiszentgyörgyi táncházzenészekkel. A csütörtöki nap pulzálásaként egységet alkot az autentikus népzene az etno-jazz és a táncházzene.

Hasonló Fellépők

Borbély–Dresch Quartet

Arifa világzenei koncert

Argo