A spidron egyenlő szárú és egyenlő oldalú háromszögekből alkotott, S betű alakzatból kiinduló örvényszerű forma – alkotója, Erdély Dániel annak idején az iparművészeti egyetemen, házifeladatként készítette Rubik Ernő professzor, azaz a Rubik kocka feltalálójának egyik órájára.

„Ilyet még nem láttam – valami ilyesmit mondott a bűvös kocka feltalálója, amikor a leendő képzőművész – Erdély Miklós avantgárd művész fia – formatan gyakorlaton bemutatta neki a papírból hajtogatott harmonikaszerű alakzatot” – jegyzi az index.hu portálon meg Bodoky Tamás újságíró.

A MAGMA Kortárs Kiállítótérben a spidronokkal mapping, azaz térbeli vetítés köntösébe öltözve találkozhatunk. Bordos László Zsolt fényalkotása a Spidront, mint inspiráló formát használja. A geometrikus alakzat vizuális lehetőségeit ragadja meg a tárgyvetítés (object mapping) segítségével.

Bár számos korai előzménye is volt, a tárgyvetítés, mint önálló műfaj megjelenése és megnevezése 2006-2007-re tehető, amikor kísérletező művészek a világ több pontján – így Magyarországon is – megunták a sík felületekre történő vetítést és elkezdtek háromdimenziós tárgyakra, díszletekre vetíteni. A tárgyvetítés monumentális válfaja az architekturális vetítés vagy más nevén az épületvetítés.

Az élményt, a szó szoros értelmében tovább mélyíti az anaglyph sztereoszkópia: ez a 3d érzést, azaz térérzetet keltő eljárás tovább fokozza a különböző idomokkal történő vizuális kísérletezést, a nézőt érzékeiben megtéveszti. „A néző nem tudja a megszokott módszereivel értelmezni a látottakat, az érzékei cserben hagyják (hiszen a vetített kép módosítja a vetített felületet). A vetítés kizökkenti a nézőt a megszokott érzékelési és észlelési sémáiból, új értelmezési folyamatra készteti! Meggyőződésem, hogy a tárgy- és épületvetítés túlmutat a technikai kuriózum kategóriáján. Egy olyan új vizuális nyelvről van szó, amely képes megszólítani a ma emberét!” – fogalmaz Bordos.

Tájékoztatás!
A Spidron videomapping installicióhoz használt fény- és hangtechnika miatt, a kiállítás kiskorúak számára nem ajánlott.

A kiállítás a fesztivál teljes ideje alatt megtekinthető, a szokásostól eltérő fesztiválos nyitvatartással: péntek – vasárnap, 11:00 – 22:00.
További információk: https://magma.maybe.ro/archive.php?id=258

Hasonló Fellépők

2017. szeptember 1.

pulzArt Mobile with Traila és Kupás Anna installációk

2017. szeptember 1.

Imre Mariann és Székely Gábor kiállítása (HU)

2017. szeptember 3.

Tokyo Sound Land (JP)