Egy csendesebb időszakot követően a Tein Teatroom nemcsak megújult erővel, de a kortárs román drámairodalom egyik legaktuálisabb darabjával jelentkezik az 5. pulzArt fesztiválon.

Gianina Cărbunariu 2012-es drámája, A tigris Mockumentary play alcímmel jelent meg, amelyben Carbunariu “a tőle megszokott módon egy bulvárhírré silányult valós esemény apropóján ír a kortárs európai társadalomról. Szövegében egyszerre mutat meg különböző nézőpontokat és azok fonákját.”

A tigrisek nem fizetnek az igénybe vett szolgáltatásért. Legfeljebb természetben. Ebből is látszik, hogy nem lehetnek becsületes emberek. Bizony nem azok, ellopják a turisták fényképezőgépét. Eleszik az ételt a tányérjukról, egy morzsát sem hagynak a rendes őshonos verebeknek. A tigrisek nem idevalósiak, azok úgy bejöttek ide. Még kéregetni sem tudnak rendesen. Nem beszélve arról, hogy szörnyen rontják a városképet. Nyomorult állat az ilyen, nem ember. A tigriseket jobb kerítéssel elválasztani a rendes, adófizető állampolgároktól, a normális emberektől. A kerítés megvéd, a kerítés mindenkinek jó. Ha a kerítés nem volna elég, a tigrist le kell lőni. Mindannyiunk érdekében.

2011. december 13-án a szebeni állatkertből az etetője gondatlansága miatt elszabadult egy tigris. Az állat órákig csatangolt a városban, míg a rendőrökből, vadászokból és állatkerti gondozókból álló csapat bekerítette és lelőtte altatóinjekcióval. Majd puskával.” – írja Boros Kinga a darab magyar nyelvű fordításának előszavában.

A Tein Teatroom a régi felállásban jelentkezik (Pálffy Tibor, Kolcsár József, Kónya-Ütő Bence, Derzsi Dezső) a fesztiválon, viszont ne reménykedjünk a kényelmes (félre)nézői szerepben, mert a Tigris interaktív, mert a Tigris rólunk is szól.

Gianina Cărbunariu darabját eddig 8 nyelvre fordították le, és minden nyelvterületen legalább egyszer színre vitték, körbeutaztatva ezt a húsbavágóan gyarló történetet majd’ az egész világon. A darab svédországi bemutatója szerepelt az Avignoni Fesztivál hivatalos válogatásában.

Hasonló Fellépők

2017. szeptember 1.

pulzArt Mobile with Traila és Kupás Anna installációk

2017. szeptember 3.

Élet a kapitalizmus után – posztkapitalizmus és kommunizmus-forgatókönyvek

2017. szeptember 2.

Gyíkemberek a spájzban – összeesküvés-elméletek és kamuhírek