Szálinger Balázs költővel, drámaíróval Muszka Sándor beszélgetett pályájának indulásáról, megjelent munkáiról, az íráshoz és az irodalomhoz való viszonyáról. Muszka Sándor először pályája kezdetéről kérdezte Szálingert, hogy milyen volt a találkozása a költészettel, hogyan is lett budapesti joghallgatóból erdélyi költő, alig húsz évesen Orbán János Dénes kolozsvári költő tanítványa és pártfogoltja, az Előretolt Helyőrség tagja. A magyar irodalomban nem hagyomány nélküli, hogy jogi hallgató irodalmi pályába kezd, mesélte Szálinger, őt azonban OJD állította választás elé: ha igazán szeretne költő lenni, le kell mondania addigi pályájáról.

Szálinger Balázs bemelegítésként első verseskötetéről beszélt, amely 1999-ben jelent meg (Kievezni a vajból), és amelynek megszerkesztését OJD indítványozta. A kötetet pozitívan fogadta a kritika, elismerően írtak a fiatal szerző (alig volt huszonegy éves) mesterségbeli tudásáról is.

Szálinger  szívesen anekdotázott az első kötetet követő munkáiról is: kiderült, hogy bár pályája során jó néhány színpadra szánt művet is írt (Kalevala, drámai költemény; Oidipusz gyermekei, dráma; Sakk-játék, táncjáték; Csodálatos mobilvilág, librettó; A tiszta méz, drámai költemény; Fehérlófia, mesedarab; Köztársaság, dráma), elsősorban költőként tekint magára, és a líra az a műfaj, amelyben otthon van. S ha már a líra és a különböző versformák kerültek terítékre, látható és bevallott lelkesedéssel, a hallgatóságot is magával ragadó intenzitással kezdett el mesélni nagy kedvencéről, Petőfiről. Szerintem néhányan biztosan megfogadják a tanácsát, és adnak még egy esélyt neki – ilyen bemutatás után ez nem is történhet másképpen.

Legújabb kötetének címe, a Köztársaság (2013) előhívta a kérdést, hogy milyen a szerző viszonya a politikai-közéleti költészettel, amelynek nyomait a kritikusok már első köteteiben felfedezték. A köztársaság hívó szó lehet, rájátszhat olyan értelmezésre, amely előtérbe helyezi a szövegek politikai vonatkozásait – magyarázta Szálinger, ő a hangsúlyt mégis  a szó összetétel voltára helyezné (köz, közösség, társ, társas, társaság), mert így az értelmezések lehetősége nem szűkül, hanem megsokszorozódik.

A Teinben összegyűlt kíváncsiskodók nem csalódtak Szálinger Balázsban: egyszerre hallhatták a József Attila-díjas költőt beszélni az irodalommal való személyes viszonyárról, és láthatták az embert, aki, ha nincs más kéznél, akkor saját könyveivel támasztja ki a billegő asztalt, és mosolyog.

Jakab Villő Hanga