A nagyszebeni származású Dan Perjovschi Románia egyik leghíresebb vizuális művésze, és nem véletlenül, hiszen kiváló érzékkel tapintott rá arra a kifejezésmódra, amelyre van igény, itthon és nemzetközi szinten egyaránt. Az egyszerű vonalrajz univerzális nyelvén, ráadásul köztereken szólaltja meg politikai, társadalmi kritikáit, reflexióit.

Két és fél órás beszélgetés során ismerhette meg az alkotót a pulzArtozó sepsiszentgyörgyi közönség szombaton a Hostelben, azt követően, hogy a művész három napig a Ferdinánd Panzió udvarán található falra festett. Falakon, ablakokon, mennyezeten, földön, épületeken, „feledésbe merült, szerény tereken” illusztrálja erősen vizuális gondolatvilágát, meglepően hatékony módon. Nagyszebentől Londonig, Isztambultól Tokióig, „New Yorktól pulzArtig” láthatók munkái, éjjel-nappal nyitott köztereken, „azt hiszem, nagyobb közönségem van, mint a fociválogatottnak” – jegyzi meg Perjovschi.

Az adott keretekből akar kilépni, tapasztalatokból és hibákból tanul, olyan stílusban rajzol, amellyel mindannyian születtünk, és nincs előzetes terve, amit jóváhagy a polgármester. Határtalan mozgástere van, ami egyúttal felelősséggel is jár, mert így a művésznek kell eldöntenie, hogy hol van a jó érzés határa, meddig lehet elmenni a bírálattal. Később, amikor a közönség soraiból a Charlie Hebdo jelenségről kérdezték, elmondta, hogy – bár Franciaországban a lap létjogosultságának sajátos kontextusa van –, számára az már túl sok, és nem feltétlenül ért egyet az egyirányú szólásszabadság gondolatával.

Egyértelmű üzenetet hordozó, letisztult képi világának megfelelő alkotói stratégiája az, hogy szelektálni tud, és tovább tud lépni a megannyi formai és vizuális lehetőség útvesztőiből. Másrészt ez a lehető leggyorsabb kifejezésmód, azonnali válaszlehetőséget biztosít. Végső soron pedig pragmatikus hozzáállás is, hiszen amint híres lett, sokfelé hívják, és gyakran néhány nap áll csak a rendelkezésére alkotni. Így szélesebb közönség is láthatja munkáit, produktívabb (évente körülbelül 30 projektet vállal). Így tud kommunikálni a mai világgal, amely a hatalmas információáradatban igen felületes kezd lenni, és ahol a perspektíva már nem az alkotóé, hanem a befogadóé. Ő megtanult élni ezekkel a kemény valóságokkal. Ez a túlélő stratégia pedig nagymértékben hozzájárul a nemzetközi sikeréhez.

Farcádi-Plájás Betty

Galéria