Au fost desemnați câștigătorii concursului de instalații publice
S-a încheiat jurizarea concursului de proiecte pentru instalații în spațiul public din cadrul celei de a 9-a ediții a festivalului de arte contemporane pulzArt. Juriul a acordat cele mai mari punctaje acelor proiecte care au reușit să respecte cât mai bine criteriile de departajare stabilite anterior, clasându-se astfel pe primele trei locuri. Un număr de cinci proiecte au fost înscrise în concurs.
Câștigătorii concursului de instalații pulzArt micro – lumi individuale sunt: kk_kollektív (Horváth Mihály, Kali Ágnes, Kusztos Anna, Kusztos Júlia): láthatatlan munka (muncă invizibilă); Marina Melenti Persistence of Vision; Rizmayer Péter Kút fa (Arborele fântână).
În procesul de selecție juriul a luat în considerare următoarele criterii: originalitate, adaptare la specificul locului, calitate estetică, fezabilitate și calitatea execuției, soluții sustenabile.
Ideea de proiect a grupului de artiști kk_kollektív, intitulat muncă invizibilă, își propune să însumeze și să arate în mod simbolic munca casnică, izolată și invizibilă. Instalația alcătuită din 23 de cearșafuri albe, caută răspunsuri la întrebarea, dacă vrem și dacă suntem capabili să formăm o comunitate? De întrebarea se leagă organic recunoașterea faptului că această muncă invizibilă poate căpăta caracter comunitar. Instalația va fi completată de scurte descrieri trilingve și de un act de performance.
Proiectul lui Marina Melenti Persistence of Vision explorează elementele ce determină crearea unor comunități și relațiile dintre acestea. Instalația reproduce, la o scară mai mare și în două exemplare, un joc optic de la începutul secolului XIX denumit Taumatrop. Acesta reprezintă un disc legat cu două sfori în capetele opuse ale diametrului său, fiind un proiect interactiv.
Arborele fântână, proiectul lui Rizmayer Péter va transforma un copac din parc într-o fântână, punând în centrul atenției ciclurile naturii, ale apei și importanța copacilor. Subliniază modul prin care viața în mediul urban poate fi cât mai sustenabilă.
pulzArt a lansat concursul pentru idei de proiecte simple, dar ingenioase, noi, care nu au fost prezentate la alte festivaluri și / sau expoziții, implementabile cu un buget restrâns. Proiecte care să permită publicului festivalului o interacționare care să le inspire cognitiv și emoțional,
și să fie prilej de (re)întâlniri.
Proiectul s-a adresat reprezentanților industriilor creative: artiști plastici, arhitecți, designeri sau studenți ai instituțiilor de învățământ din acest domeniu, invitați să aplice în grup sau individual.
Instalațiile vor fi expuse pe perioada festivalului, între 14 și 17 septembrie în Parcul Elisabeta din Sfântu Gheorghe, și vor fi evaluate și de către publicul larg. Lucrarea cu cele mai multe voturi primite va câștiga premiul publicului.