Uneori este foarte bine când nu există alți spectatori în sală în afară de noi. Nimeni nu tușește, ticăie, iese sau intră din sală, nu respiră cu voce tare, și în general, nu își aduce propriile energii, propriile limitări sau așteptări în spațiul spectacolului. Uneori chiar ne dorim o astfel de excludere egoistă. Chiar dacă asta e ceva de condamnat, nu-i așa? Și uneori chiar avem această șansă. Și între timp sunt și spectatori. 12, mai exact, care privesc o suprafață nu mai mare decât un ecran. Împreună. Și respiră, și poți chiar să le simți atenția în această tăcere. Asta pentru că teatrul intim de doar 20 minute, adus de soții McGuire la pulzArt ne liniștește și ne învață să fim mai receptivi.

Liniștea tainică este creată de jocul de lumini și umbre ale filelor teatrului de hârtie, de proiecția ajustată la acestea, în care se mișcă oameni reali, dar și de coloana sonoră ce amintește de filmele mute. Adică, este vorba de o carte „pop-up” cu actori vii și proiecții. Parcă ne aflăm într-un vis cristalin, atât de înfiorătoare este precizitatea creatorilor. Probabil au visat lung și profund despre asta înainte de a-l crea. Filele sunt răsfoite în mod grațios de către „jongler”, așa cum știm, Kristin este o dansatoare profesională care a colaborat cu trupe internaționale precum Cirque du Soleil.

Subiectul însă nu este unul trivial și nici liniștitor. Este cumva iluzoric dar totuși din această lume. Casa, căminul, căldura focului, o zână grațioasă sau o himeră dantelează visele noastre transformându-le reale. Un bărbat aduce lemne pentru a aprinde foc în sobă. Apoi, ca prin poarta către țara minunilor a lui Alice, intră în lumea creată prin imaginație, care îl înghite. Soba este eul activ din interiorul nostru, pasiunea, sentimentul ca viața noastră, da, este fierbinte. Focul trebuie alimentat mereu ca să persiste flacăra. Drumul lăuntric al bărbatului este pustiu, plin de peripeții, înconjurat de copaci uscați și în cele din urmă de farul mării. O prezență suspinând după femeie. Nu există foc, doar gheață. Iar când eroul nostru, în cele din urmă își poate ține „mireasa de gheață” în propria casă, ea ușor-ușor, precum stropul în peșteră, se topește. Cercul se închide. Bărbatul aduce lemn la sobă.

Bărbat, femeie, foc, gheață – calități și elemente în jurul nostru sau în noi.

Lumea discretă a cărții pop-up intitulată „Icebook” intră în ton cu două instalații video ale soților McGuire. Psycho readuce atmosfera terifiantă a lumii înfricoșătoare a lui Hitchcock, precum un bonsai japonez. Iar Jam Jar Fairy, cu splendoarea sa îi impresionează nu doar pe copii; zâna din borcan proiectată în stil holografic este atât de efemeră ca o iluzie, însă puterea ei stă tocmai în caracterul ei fulger.

Creațiile pot fi urmărite și sâmbătă, 17 septembrie de la orele 16:00, 16:30, 17:00, 17:30, 18:00 în Clubul și în holul Teatrului Tamási Áron.

Prezsmer Boglárka

Galerie