Prima zi a Festivalului de Artă Contemporană pulzArt a adus în fața publicului un fascinant spectacol de artă virtuală. În Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA, cei prezenți au descoperit înainte de toate, o nouă formă geometrică. Este vorba despre SPIDRON, o formă inventată relativ recent, care este alcătuită din triunghiuri echilaterale, pleacă dintr-o formă în S și creează un aspect asemenea unui vârtej. Cel ce a creat spidronul se numește Erdély Daniel și și-a prezentat invenția în cadrul Universității de Artă – specilizarea Design, la un seminar al binecunoscutului profesor Rubik Ernő, inventatorul cubului Rubik.

După ce au asistat la o prezentare detaliată a SPIDRON-ului, cei prezenți în sala MAGMA au avut parte de o surpriză de proporții, întâlnindu-se cu o proiecție spațială unică, denumită „spidron mapping”. Folosind spidronul ca bază de inspirație, Zsolt László Bordos a dat naștere unui spectacol pur și simplu uluitor, care se dovedește a fi mult mai mult decât o simplă proiecție 3D.

Pe un ecran de proiecție care servește drept obiect de mapping – el însuși creat artistic – privitorul pătrunde prin ochelarii speciali într-o altă lume. O lume a formelor, a mișcării unui haos organizat care schimbă complet percepția vizuală, dar mai ales percepția omului față de dimensiunea în care trăiește și față de limitările la care natura sa anatomică în obligă, fie că vrea fie că nu. Privind jocul care se desfășoară în showul de lumini și muzică creat de Zsolt László Bordos devii conștient de posibilitatea existenței unei infinități de dimensiuni la care nu ajungi din cauza neputinței de a percepe, ceea ce te conduce la concluzia oarecum stereotipă conform căreia faptul că tu nu vezi ceva nu înseamnă că nu există.

Dar cel mai interesant în acest show este faptul că, deși este generat de imaginația bogată a creatorului său, el nu limitează imaginația celui ce îl vizionează. Dimpotrivă, o stimulează nelimitat și liber, fără să o conducă în vreo direcție dinainte trasată sau spre o concluzie anume. Omului nu i se spune ce trebuie să vadă sau să înțeleagă. El este lăsat să se uite și să se ducă cu gândul acolo unde îl poartă inspirația, bagajul său informațional și propriile sale experiențe. Pentru unii, spectacolul trimite cu gândul la formarea Universului, la acel moment al Big Bang-ului în care totul s-a creat din nimic, printr-un soi de dans al materiei pe care creierul uman nu îl poate pătrunde până în adâncul tainelor sale. Pentru alții însă, este o chestiune de cauză și efect. „Am văzut multe proiecții 3 D la viața mea, dar asta m-a impresionat în mod deosebit. Am avut sentimentul că asist din interior la felul în care acționează cele mai puternice droguri înăuntrul organismului uman, după injectare”, a declarat un participant.

Pe lângă imaginile care plutesc în fața ochilor după bunul plac ca într-o lume SF, muzica ce acompaniază proiecția este aleasă de așa natură, încât să fie un ghid din fundal care trasează fin, aproape imperceptibil, o direcție către mesajul pe care îl transmite artistul creator. Categoric, privind proiecția, nimeni nu se va gândi la o pajiște înverzită cu doi cai păscând liniștiți la umbra unui nuc, căci muzica și imaginile te smulg din realitatea obișnuită și te transferă în mai puțin de o secundă într-o lume pe care nu o cunoșteai, dar cu care te familiarizezi rapid, pe care o intuiești și pe care simți nevoia să o descifrezi, să o explorezi până ajungi să-i înțelegi sensurile.

Cei ce nu au reușit să vadă proiecția de la Sala MAGMA, în seara de joi, au încă timp să viziteze expoziția care poate fi vizionată pe toată durata festivalului, cu program special de vineri până duminică între 11:00 – 22:00. Și chiar merită să afli până unde te poate duce imaginația, dar mai ales ce sunt în stare să creeze artiștii zilelor noastre care fac ca arta să nu mai semene cu nimic din ce era odată.

Mirela CARA

Galerie