Pictură cu lumini, video mapping, dans cu foc, animații, arta legendară a afișelor poloneză, caligrafie, ilustrații de cărți de colorat pentru adulți, joc dramatic fizic, călătorii audio-vizuale intensive și variate, printre altele, acestea sunt cuvintele-cheie ale celei de-a patra ediții a festivalului de arte contemporane pulzArt. 2016 este anul imaginii la Sfântu Gheorghe, prin urmare, evenimentele din cadrul pulzArt sunt asociate, evident, cu vizualitatea și imaginea.

Anul acesta, festivalul de arte contemporane va avea loc între 15 și 18 septembrie. Cu ocazia acestei ediții, evenimentele, atelierele vor explora felul în care vizualitatea completează muzica, literatura, ce anume le aduce în plus acestora, cum este vizualitatea teatrului, cum o puternică prezență vizuală influențează o operă, precum și care este efectul dumpingului vizual copleșitor asupra receptorilor.

Al patrulea și ultimul an tematic al seriei de programe „Sfântu Gheorghe Capitala Culturală a Ținutului Secuiesc” este cel al Imaginii. Seria de ani tematici, lansată în anul 2013 a debutat cu Anul sunetului și cuvântului, urmat în 2014 de Anul jocului, mai apoi în 2015 de Anul tradiției. Festivalul de arte contemporane pulzArt este un eveniment emblematic care rezumă acești ani tematici, și care oferă posibilitatea de a lua pulsul culturii contemporane, de a prezenta curentele proaspete, căutările de direcții ale diferitelor arte.

„Imaginea presupune și înrămare, o înrămare pe plan mental: mereu extragem o fracțiune din realitate, pe care apoi o interpretăm în scris, sunet, gesturi, material maleabil. Așa cum incadrerază omul, crează cadre și pulzArt. Ne dorim ca în anul imaginii, pulzArt să acorde teren, pe lângă stimulii vizuali, și imaginilor lăuntrice.” – explică obiectivele ediției din acest an a festivalului pulzArt Barta Mónika, coordonatorul evenimentului.

Festivalul va lua start joi, 15 septembrie: vor fi patru zile de vernisaje, întâlniri între scriitori și cititori, concerte, piese teatrale, workshopuri inedite, iar printre programele de seară amintim video mappingul și petrecerile. În mod declarat, organizatorii concep programul festivalului în fiecare an în așa fel încât să ofere participanților posibilitatea de a cunoaște alți oameni, creatorii să se întâlnească cu publicul dar și între ei.

Călătorii audio-vizuale inedite

La pulzArt va fi prezent Dan Perjovschi, care de ani de zile face parte din elita mediului artistic internațional: a participat la Bienala de la Viena, a avut o expoziție individuală în Tate Modern și în MoMA din New York. Publicul din Sfântu Gheorghe a putut vedea deja operele lui în Spațiul Expozițional de Artă Contemporană „Magma”, iar acum, participanții festivalului vor putea urmări în direct realizarea graffitiurilor, având și posibilitatea de a discuta cu el despre opera sa, despre lume și despre ceea ce îl preocupă în mod actual.

Sorin Trăistaru aduce în mijlocul atenției o artă aproape uitată. Cu ocazia celor 4 zile de workshopuri intensive, artistul va oferi o perspectivă asupra a două stiluri de caligrafie.

Fenomenul senzațional al lumii muzicale este formația britanică Hidden Orchestra, proiectul solo studio al compozitorului multi-instrumentalist și producătorului Joe Acheson. Pe albumul său au colaborat numeroși artiști invitați, din diferite contexte muzicale, dar materialele au fost înregistrate separat și apoi combinate de Joe pentru a crea o orchestră imaginară ce nici nu există în realitate. Energia soloului de tobe și prin adăugarea muzicii și a sunetelor întunecate dar frumoase în același timp, creează o muzică electronică de neuitat și înălțătoare. Ca și curiozitate, Acheson utilizează doar instrumente acustice: tobele, înregistrările pe teren și sunetele naturii creează texturi de muzică clasică cu tentă de beat, impregnată cu energie, emoții și atmosferă. Concertele lor live – unde „soliștii” sunt cei doi bateriști – au stârnit surprize și emoții încă din primele ediții. Concertul „orchestrei ascunse” îl va invita pe publicul pulzArt la o călătorie sonică și vizuală intensă.

Rakovszky Zsuzsa, scriitoare, poet și traducătoare din Ungaria, distinsă cu premiul Kossuth și membră a Academiei Literare Digitale din Ungaria va fi prezentă și ea la festival. Operele ei dau dovadă de o abilitate rară de cunoaștere a omului, trasând existența prin prezentarea concomitentă a adevărurilor contrare, și aceasta într-o manieră extrem de directă și personală încât avem senzația că vedem toate acestea prin fereastra noastră.

Teatrul „Kosztolányi Dezső” din Subotica constituie unul dintre teatrele experimentale cele mai importante din regiune, marcate de producțiile de o metodologie și estetică speciale ale regizorului Urbán András. La pulzArt, teatrul va aduce piesa intitulată „Trandafiri”. „Trandafiri” a avut premiera în anul 2010, concepută pe baza versului liber cu același titlu al lui Tolnai Ottó, și este continuarea piesei intitulată „Trandafirul de la Chișinău”, o reconcepere lirică a acesteia cu ajutorul instrumentelor nonverbale ale teatrului fizic. Este un mediu teatral împletit din scene absurde, o succesiune de acțiuni și un joc actoricesc sugestiv care stimulează încontinuu senzația de déjá-vu a publicului – este cartea de vise a trecutului, prezentului și viitorului.

Puteți afla mai multe despre festival accesând site-ul www.pulzart.ro

 

Organizatori: Casa de Cultură „Kónya Ádám”, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe

▶Co-organizatori: Biblioteca Județeană „Bod Péter”, Asociația AUdio-vizuală „Tone Troopers”

▶Parteneri: Consiliul Județean Covasna, Ansamblul de Dansuri „Trei Scaune”, Teatrul „Tamási Áron”, Teatrul de Mișcare „M Studio”, Teatrul de Păpuși „Cimborák”, Casa cu Arcade, Uniunea Artiștilor Plastici Filiala Sfântu Gheorghe, Spațiul Expozițional de Artă Contemporană „Magma”, Asociația Culturală și de Tineret „MUKK”, Kónya et Kónya Ponopol, Galeria „Köntés”, Hostel Beer Pub, Ceainăria „Tein”

▶Sponsor: Fondul Cultural Național Ungaria (Nemzeti Kulturális Alap – NKA), Societatea Scriitorilor Ungaria (Szépírók Társasága)