Thoreau? Prezent!
Clubul de lectură clujean Nepotu’ lui Thoreau și-a început activitatea în 2008, atrăgând atât autori consacrați, cu mai multe volume apărute, cât și autori tineri, debutanți. Este unul dintre puținele cercuri literare dinamice și vioaie din Transilvania, fiind și reprezentant, prin concepția funcțională, al underground-ului și experimentalismului literar.
La festivalul pulzArt din acest an am invitat o echipă Nepotu’ lui Thoreau formată din patru autori, Ștefan Baghiu, Ștefan Manasia, Szántai János și Alex Văsieș, care se prezintă cu o seară literară în fața publicului festivalului.
Despre invitați:
Ștefan Baghiu (1992, Piatra Neamț): poet şi critic literar. Absolvent al Facultăţii de Litere (secţia română-franceză) din cadrul Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj. Scrie cronică literară săptămânal pentru revista Cultura, colaborează cu revistele Familia, Steaua, Tribuna şi a fost redactor al revistei studenţeşti Echinox. A debutat cu poeme în 2011, apoi, editorial, cu volumul Spre Sud, la Lăceni (Cartea Românească, 2013), pentru care a primit premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru Debut (2014), premiul Mihai Eminescu Opera Prima (Botoşani, 2014), premiul Tânărul Poet al Anului (Bucureşti, 2014) și premiul revistei Observator Cultural (Bucureşti, 2014). Textele sale (fragmente) sunt traduse în germană, franceză, engleză. Este moderator al clubului de lectură Nepotu’ lui Thoreau.
Ştefan Manasia (1977, Piteşti): poet, critic literar. A absolvit Facultatea de Litere, secţia română-engleză, a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj. Este redactor-şef adjunct al revistei de cultură clujene Tribuna, fost și actual colaborator al mai multor reviste culturale (Echinox, Tribuna, Familia, Vatra, Interval, Steaua, Paradigma), fondator al clubului de lectură Nepotu’ lui Thoreau (alături de Szántai János şi François Bréda). Volumele sale de versuri: Amazon și alte poeme (2003), cartea micilor invazii (2008, premiul revistei Manuscriptum / Muzeului Naţional al Literaturii Române pentru poezie), motocicleta de lemn (2011, premiul pentru Tânărul Scriitor al Anului în cadrul Galei Tinerilor Scriitori; premiul revistei Transilvania), Bonobo sau cucerirea spațiului (2013, premiul pentru poezie A. E. Baconsky al Filialei USR Cluj), Cerul senin (2015, premiul pentru poezie al revistei Observator cultural), Gustul cireşelor (2017). Autor al volumului de publicistică şi critică literară Stabilizator de aromă (2016).
SZÁNTAI János (1969, Cluj): poet, scriitor, eseist, critic de film. Primele sale scrieri au fost publicate la începutul anului 1990 de Lászlóffy Aladár în revista literară Helikon din Cluj. Versurile, dar şi proza lui au apărut apoi tot mai des, mai întâi în publicaţiile din ţară, mai târziu şi în Ungaria. Între 1999 şi 2001 a fost redactor-şef al revistei culturale pentru tineri Cimbora din Sf. Gheorghe. Din anul 2002 este membru, apoi membru de onoare al Uniunii Scriitorilor Tineri din Ungaria, iar din acelaşi an este directorul cultural al cafenelei „Insomnia” din Cluj. Este membru al Ligii Scriitorilor Maghiari din Transilvania. Are o largă activitate literară şi de organizare literară prin cele două cercuri literare cu care colaborează: Seri literare la Insomnia şi Nepotu’ lui Thoreau – acesta din urmă împreună cu poetul Ştefan Manasia. Este familiar şi cu lumea filmului, în postură de critic, de mai mulţi ani, şi colaborează cu Asociaţia Audiovizuală ARGO şi revista Filmtett. Are la activ patru cărți pentru copii, un volum de poezie și unul de proză scurtă, este autor al mai multor piese de teatru de păpuși și scenarii de film.
Alex Văsieș (1993, Bistrița): poet și traducător, una dintre vocile emergente din lirica românescă a ultimilor ani. A absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj. A debutat cu volumul Lovitura de cap (2012), nominalizat în 2013 la Premiul Naţional „Mihai Eminescu – Opera Prima”, după care au urmat Instalația (pentru care a fost desemnat „Tânărul poet al anului 2016”) și Oana Văsieș. A tradus numeroase grupaje de poezie pentru diferite publicații din țară, dar și cărți de poezie sau de proză, precum Câteva numere de magie (Editura Școala Ardeleană, 2017) a lui Alice Notley și Un proiect sângeros, romanul lui Graeme Macrae Burnet (Editura Art, 2017).
14 Sepetembrie, 18:00 ► Ceainărie Tein