Este prima ocazie când dansatorii Trupei de dans de renume mondial Frenák Pál vin în Ţinutul Secuiesc. Aceştia îşi vor prezenta producţia InTimE în sala mare a Teatrului „Tamási Áron”, joi, 5 septembrie, de la ora 20,00.  După spectacol este organizată întâlnirea membrilor trupei de dans  cu publicul, în bufetul teatrului.

Una din figurile marcante ale vieţii dansului ungar este Frenák Pál, care, pe lângă munca lui de coreograf şi de creaţie, organizează în mod regulat workshop-uri de specialitate, şi ţine spectacole cu titlu gratuit împreună cu trupa lui, pentru elevi de liceu. De asemenea, participă la nenumărate întâlniri cu publicul, punând un accent deosebit pe dialogul permanent cu publicul şi cu celelalte ramuri artistice. „Un punct de vedere foarte important în realizarea programului festivalului pulzArt a fost acela de a aduce programe care nu sunt foarte accesibile publicului din Sfântu Gheorghe şi din Transilvania, şi spectacole care, sunt marcante şi pline de noutate în cadrul genului pe care-l reprezintă, iar acest spectacol se potriveşte perfect aşteptărilor noastre. Producţia Trupei „Frenák Pál” se pare că este una din cele mai aşteptate ale festivalului, iar această întâlnire va fi cu atât mai emoţionantă, cu cât după spectacol cei interesaţi vor putea vorbi cu dansatorii. – a declarat Barta Mónika, din cadrul Biroului de Comunicare şi Imagine al Primăriei, organizatorul principal al festivalului.

Coreografia lui Frenák Pál, „InTimE” a fost văzută de public, pentru prima oară în decembrie 2008, iar în cei cinci ani care au trecut de la prezentare, a fascinat scena dansului mondial şi ungar. Conform criticilor, producţia dansatorilor ungari şi francezi nu este altceva decât „transformarea frumuseţii corpului în obiect de artă”. Cei cinci dansatori pe scenă, care ba din depărtare, din exterior urmăresc nemişcaţi lupta celorlalţi, ba devin, chiar ei, personajele principale. Rolurile feminine şi masculine, singurătatea şi convieţuirea, durerea şi bucuria, vibraţia crescândă de pe scenă, toate acestea ne determină să facem o introspecţie asupra a noi înşine. Una din întrebările permanente ale lui Frenák este aceea dintre legătura, înţelegerea dintre noi înşine şi Celălalt, şi în ce mod influenţează acest lucru, viaţa noastră; cît de mult influenţează înşelarea de sine şi minciuna, legătura cu noi înşine – aşa este prezentat spectacolul, pe site-ul trupei. Începând cu primăvara lui 2012, piesa poate fi văzută cu o nouă distribuţie: dansatorul pe corzi, Feicht Zoltán, care a putut fi văzut în spectacolul din septembrie a renumitului Cirque du Soleil, şi s-a îmbogăţit şi cu tânărul talent, Vasas Erika. InTimE a fost prezentat în toată Europa, a fost şi în România, dar în Ţinutul Secuiesc, publicul are acum prima ocazie să vadă această minunată producţie.

Trupa de dans contemporan „Frenák Pál” care există în Franţa de mai bine de un deceniu, s-a format în anul 1998 ca o trupă ungaro-franceză, cu sediul în Budapesta şi Paris. Îmbinând tehnici de dans contemporane şi clasice, trupa de dans a creat un stil şi un limbaj aparte. Una din instrumentele cele mai bune de expresie a trupei este mimica, limbajul semnelor şi diferitele tipuri de artă de mişcare (circ, teatru, modă).

www.ciefrenak.fr
www.facebook.com/CIE.Pal.Frenak