În perioada 5-8 septembrie 2013, va fi organizat, pentru prima dată, Festivalul de arte contemporane pulzArt, acesta fiind evenimentul central al programului „Sfântu Gheorghe – Capitala Culturală a Ţinutului Secuiesc”, punctul de întâlnire al celor patru ani tematici – a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád András şi Barta Mónika respectiv Knop Ildikó, din partea Biroului de Comunicare şi Imagine.

Programele incluse în Festivalul organizat de Consiliul Tinerilor din Sfântu Gheorghe (SZIT) şi de Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, focalizează asupra prezentului, factori importanţi au fost depăşirea barierelor între genurile artistice şi domenii culturale, interacţiunea şi participarea – au explicat organizatorii.

Anul acesta în Sfântu Gheorghe este Anul sunetului şi al cuvântului, astfel că, literatura şi muzica vor avea o greutate semnificativă în oferta programului, fiind invitate mai multe producţii care le îmbină pe cele două. O astfel de producţie, care leagă literatura şi muzica, este serata lui Grecsó Krisztián, Dés László şi Dés András – „Mellettem elférsz” (Lângă mine ai loc) din Ungaria. Este o serată a convieţuirii literaturii şi a muzicii, despre tradiţii, familie, secrete, cuvinte şi muzică. În cadrul Festivalului pulzArt vor urca împreună pe scenă poetul din Ungaria Háy János şi Beck Zoltán, omul de bază al formaţiei 30Y din Pécs (Ungaria).

La Festivalul pulzArt vor participa fraţii Filip şi Matei Florian, unii dintre cei mai apreciaţi scriitori din literatura contemporană românească. Romanul lor comun „Băiuţeii” este o carte despre copilărie şi inocenţa ei, despre prietenie şi fotbal, dar, mai ales, despre universul familiei, cu toate ritualurile, iubirile, aşteptările şi dezamăgirile lui. Romanul despre adolescenţă a fost oferit mai multor sute de elevi, anul trecut şi anul acesta, în cadrul programului „La drum cu lectură”. Un lucru interesant al întâlnirii scriitor – cititor va fi faptul că, interlocutor al celor doi fraţi ca fi Karácsonyi Zsolt, cel care a tradus în limba maghiară una din cărţile lui Florian Filip. Este invitat la festival şi Alexandru Tomescu, violonistul român este câștigător a numeroase premii naționale și internaționale la festivalurile de muzică clasică. De la debutul său din 1985, a susținut peste 200 de concerte și recitaluri în 26 de țări. Pentru măiestria lui, i-a fost acordat de către statul român privilegiul de a cânta pe vioara Stradivarius care fusese anterior în posesia muzicianului Ion Voicu.

Un trompestist şi un toboşar electronic formează un duo de excepţie, aceştia fiind polonezii Mikrokolektyw, ei inspirându-se din avangarda din Chicago, iar conform criticilor aceştia reprezintă viitorul jazz-ului. După 60 de ani, Mikrokolektyw a fost prima trupă europeană căreia legendara Delmark Records din Chicago le-a dat posibilitatea să înregistreze un disc. Anul acesta, în luna februarie le-a apărut cel de-al treilea album la Delmark.

Numele artistului violonist Lajkó Félix din Voivodina, Serbia este cunoscut publicului din Sfântu Gheorghe, căci a mai concertat în oraş, dar performanţa lui din septembrie este cu atât mai emoţionantă, deoarece va cânta cu orchestra lui şi la ţiteră, căci pe cel de-al 13-lea album al lui, album din 2013, revine la primul lui instrument muzical.

Un alt invitat al festivalului de arte contemporane va fi poetul Szálinger Balázs din Ungaria. Anul trecut, opera lui „Köztársaság” a câştigat premiul pentru cea mai bună dramă din Ungaria, spectacol care a avut premiera la Teatrul „Tomcsa Sándor” din Odorheiu Secuiesc. Soseşte la Sfântu Gheorghe şi Karafiáth Orsolya o scriitoarea din Ungaria cu o personalitate colorată  care se autodefineşte, cu o simplitate nobilă, demon al culturii.

În programul muzical vom mai regăsi reggae, hiphop, rock, fun şi elemente ale muzicii de dans electronice, în producţia lui Irie Maffia din Ungaria. După formarea trupei în 1995, ea a devenit una din cele mai bune formaţii de concert din Ungaria, printre membrii trupei fiind cunoscută cântăreaţa Sena, de origine ganezo–ungară. La Sfântu Gheorghe va concerta şi Formaţia The Qualitons tot din Ungaria, formaţie care cântă muzică soul-beat psihedelică. Muzica lor, având la bază lumea muzicală a anilor ’60 şi ’70, şi folosind instrumente muzicale autentice, este considerată unică în lumea muzicii maghiare.

Personajul cunoscut în întreaga Europă a teatrului de dans contemporan Frenák Pál, cel care, prin mişcările lui dinamice, printr-o nouă sensibilitate, dincolo de mesajele verbale ca şi formă de exprimare, Frenák Pál a adus, într-un mod radical, un nou stil în lumea dansului ungar. Spectacolul „InTime” va fi prezentat la Sfântu Gheorghe. Producţia dansatorilor francezi şi maghiari fost prezentată în multe ţări ale Europei, printre care şi în România, dar este prima ocazie în care poate să o vadă publicul din regiunea noastră.

Din oferta de programe culturale ale Festivalului pulzArt nu va lipsi nici arta plastică. La Spaţiul Expoziţional de Artă Contemporană „Magma” va fi deschisă expoziţia intitulată „Imaginea Lumii – Memorie – Reconstrucţie” a lui Antik Sándor, artist plastic şi profesor universitar. La Ceainăria Tein se va prezenta Grupul de Creaţie Lakóca (Sipos Gaudi Tünde, Hosszú Zoltán, Nicu Barb, Éltes Barna, Madaras Péter), în timp ce, la Casa cu Arcade va fi deschisă expoziţia artistei fotograf Barabás Zsuzsa. În timpul festivalului vor fi organizate şi workshop-uri, de dans contemporan şi de artă vizuală,  vor avea loc şi multe alte programe artistice.

Parteneri: Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret, Biblioteca Judeţeană „Bod Péter”, Teatrul „Tamási Áron”, Ansamblul de Dansuri Háromszék, Spaţiul Expoziţional de Artă Contemporană „Magma”, Uniunea Artiştilor Plastici din România – filiala Sfântu Gheorghe, Asociaţia Culturală şi de Tineret MUKKK, Ceainăria Tein, Kónya et Kónya Ponopol şi Uniunea Scriitorilor din Ungaria.