Diferența dintre un artist și un om obișnuit constă înainte de orice în lejeritatea cu care își lasă imaginația să alunece nestingherită și să descopere potențialul artistic peste tot în jur. Au demonstrat-o mulți în timp și o demonstrează și expoziția Daniel Spoerri, ”A digera trecutul – Eat Art și Object Art”, deschisă la Spațiul de Artă Contemporană Magma în cadrul festivalului de arte contemporane pulzART.

Dacă pentru noi toți un colț de pâine rămas de la cină sau un muc de țigară uitat într-o scrumieră nu sunt decât niște reziduuri de care nu știm cum să ne descotorosim mai repede, pentru Spoerri ele sunt parte dintr-o compoziție artistică. Fixate pe mese ce servesc drept suport de tablou, cești din care cineva a băut cafea într-un restaurant, resturi de alimente, tacâmuri și vase folosite sunt toate expuse într-o formă artistică pe cât de neobișnuită, pe atât de interesantă. Nu este de mirare că, prin ideile sale, Spoerri a generat în anii ’70 un curent artistic foarte răspândit în Europa occidentală, respectiv Eat Art, care dăinuie și astăzi.

Dincolo de ineditul ideii, lucrările artistice ale lui Spoerri sunt un mod ingenious de a încremeni momente din banalul cotidian al ființelor umane care cinează, de pildă, într-un restaurant sau se bucură de savoarea unei țigări ce îi alimenetează viciul, dar și de a opri în loc bucăți de timp ce pot depune în viitor mărturie despre trecut. Atinse de oameni în anumite momente din viață, obiectele folosite de Spoerri în lucrările sale artistice poartă în ele o diversitate de emoții și sentimente autentice, cuibărite în mod real în sufletele celor ce le-au atins ultimii. Contemplând tablourile alcătuite din vase și mâncare, nu poți să nu te gândești la contextul în care acestea s-au aflat pe o masă la un moment dat, la buzele femeii care și-au lăsat amprenta cu ruj pe o ceașcă de cafea, la cuvintele rostite, la stările de spirit și la deciziile care poate au influențat destine. Stimulând imaginația privitorilor, tablourile lui Spoerri devin așadar nu doar un fenomen de contemplare, ci și o permanentă sursă de inspirație pentru a plăsmui contexte și povești de viață.

Născut în România, la Galați, și devenit ulterior cetățean elvețian, așa cum spunea despre el însuși la un moment dat, Daniel Spoerri este un evreu evanghelic care a trait într-o țară majoritar ortodoxă, iar aceasta este prima oară când expune în țara lui de origine. De aceea, expoziția va rămâne la sala Magma și după încheierea festivalului pulzArt, și va putea fi vizitată zilnic, până la data de 30 noiembrie.

Mirela CARA