Închidere în cutie, plasare într-o cușcă, protejarea unei comori prețuite – spectacolul Hakanaï cu diferite fațade, ne poartă uneori într-o direcție confuză, fără a ne oferi vreun punct de reper real. Hakanaï reprezintă spațiul de întâlnire dintre animație și dans, un spectacol de dans și artă digitală, în care mișcarea și expresia vizuală își dau întâlnire.

În fața noastră se prezintă un ring de dans minimalist, al cărui spațiu nu este nici el prea mare: ringul de dans este acoperit de un material textil transparent: acesta este ținta proiectoarelor și de fapt, de aici începe toată magia. Pe cutie se proiectează litere și numere, care apoi se transformă în grilaje. Spectatorul poate filozofa despre rolul culturii umane, de fapt, primește puține informații cu privire la care ar fi sensul mai profund al proiecțiilor.

În cazul grilajelor, este evidentă referința la horror-thriller-ul Cubul , totuși proiecția nu este amenințătoare: dansatoarea interacționează, într-un mod aparent ușor, cu proiecțiile, formează grilajul după placul ei, apoi îl îndepărtează doar pentru a îl aduce înapoi după o serie de mișcări complexe.

Proiecția formează spațiul în diferite etape mai mari: vedem ceva ce evocă structura moleculară, apoi în fața ochilor ni se prezintă ploaia. Acest joc de observație este continuu: a observa structura atomică de sus, sau chiar a deveni parte din legătura covalentă, a se ascunde într-o cutie protejată a lumii, sau a se uita la ploaie din exterior – în final toate limitele devin neclare, iar cel mai puternic stimul rămâne experiența.

Hakanaï este o coreografie coerentă, compilată cu un profesionalism extraordinar – cu un asemenea intrument contemporan, care extinde limitele expresiei scenice.

Kiss Bence

Galerie