Instalații publice care provoacă la reflecție, expoziții
Cea de-a 9-a ediție a festivalului de arte contemporane pulzArt a adus totul sub aceeași dimensiune. Micro – lumi individuale a fost tema centrală a seriei de evenimente care au pornit de la experiențe foarte intime, personale, dar care, în cele din urmă, au evoluat întotdeauna în evenimente comunitare.
Lumea artei a fost conectată cu spațiile exterioare și stradale, printr-o instalație a artistului Daczó Enikő la intrarea în Galeria de Artă, în timpul expoziției de tip art market, organizată împreună cu târgul Baz/Art. Simbolizând fluxul de energie creativă, opera de artă ne amintește să ne obișnuim cu faptul că aceste spații ne aparțin și nouă. Scopul acestei inițiative inovatoare este nu doar de a admira operele de artă, ci și de a le cumpăra, susținând artiștii locali cu un puternic elan creativ.
Femei tinere cocoțate deasupra unor lavițe care spală așternuturi a fost priveliștea care ne-a întâmpinat sâmbătă dimineața în Parcul Elisabeta. Asemenea anilor precedenți, cea de-a 9-a ediție a pulzArt a adus arta contemporană în spațiul public. Premiul publicului pentru inițiativele depuse și implementate ca răspuns la apelul de participare la concursul de instalații publice a fost câștigat de echipa kk_kollektív (Horváth Mihály, Kali Ágnes, Kusztos Anna, Kusztos Júlia), care a atras atenția asupra unor munci invizibile precum gătitul, spălatul, curățenia, îngrijirea copiilor, a bătrânilor și a bolnavilor cu ajutorul unor cearșafuri-graffiti și al unei spălări comunitare.
Putem, suntem capabili să construim o comunitate pentru a ne asigura că responsabilitatea muncii invizibile, dar de susținere a vieții, nu este suportată în mod disproporționat de membrii exploatați ai societății noastre? Cu cele 208 linii desenate pe cearșafuri, trecătorii au răspuns la întrebarea câte ore petrec făcând muncă invizibilă. În plus, membrii comunității se puteau alătura la spălare, lucrând din orele acumulate – 48 de ore de spălare acumulate, conform registrului.
Un tanc portocaliu neon moale, săbii din trunchiul forjat al pomilor de Crăciun și multe alte producții video puternice au întâmpinat vizitatorii spațiului expozițional de artă contemporană MAGMA în cadrul unei expoziții colective intitulate Pop-up Tankage, având ca temă războiul. În deschidere, cei care au intrat în spațiu au fost imediat confruntați cu o întrebare care a declanșează o dezbatere: credeți că armamentul există pentru că războiul face parte din natura umană sau războiul există pentru că există armamentul?