2023. szeptember 14. és 17. között zajlott a 9. pulzArt kortárs művészeti fesztivál Sepsiszentgyörgyön, összesen 25 programponttal. A mikro – egyszemélyes világok vezényszavú rendezvénysorozaton az egyéni mikrovilágokból kiinduló, de végső soron mindig közösségi eseményekké, élményekké alakulás folyamatát érhettük tetten.

A művészet világát a külső, utcai terekkel Daczó Enikő képzőművész installációja kötötte össze az Art Gallery bejáratánál a Baz/Art vásárral egybekötött, art market típusú kiállítás idején. A kreatív energiaáramlást szimbolizáló alkotás arra irányítja a figyelmet, hogy szokjuk meg: ezek a terek is hozzánk tartoznak. Az újszerű kezdeményezés célja, hogy a műalkotásokat amellett, hogy megcsodáljuk, meg is vásárolhassuk, támogatva ezzel a nagy alkotókedvű helyi képzőművészeket.

Fiatal nők mosdótálak fölé görnyedve lepedőket mosnak – ez a látvány fogadott szombaton délelőtt az Erzsébet parkban. A 9. pulzArt az előző évekhez hasonlóan a közterekre is kivitte a kortárs művészetet. A köztéri installáció-pályázat felhívására érkezett és megvalósított kezdeményezések közönségdíját a kk_kollektív (Horváth Mihály, Kali Ágnes, Kusztos Anna, Kusztos Júlia) csapata nyerte el, amely közösségi lepedő-graffitivel, majd -mosással irányította a figyelmet az olyan láthatatlan munkákra, mint a főzés, mosás, takarítás, gyermeknevelés, idős- és beteggondozás. Tudunk-e, képesek vagyunk-e közösséget alkotni annak érdekében, hogy a reproduktív munka és az élet fenntartásának felelőssége ne terhelje aránytalanul társadalmunk kizsákmányolt tagjait? A lepedőkre felrótt 208 strigulával a járókelők arra válaszoltak, hogy hány órát töltenek el láthatatlan munkával, a közösség tagjai pedig bekapcsolódhattak a mosásba, amelyen ledolgozták az összegyűlt órákat – 48 órányi mosás gyűlt össze a regiszter adatai szerint. 

Hatalmas, de könnyed és puha neon-narancs tank, videóművek vagy kiszuperált karácsonyfákból készült kardok fogadták a MAGMA kortárs művészeti kiállítótérbe látogatókat a háború témája köré épülő, Pop-up tankolás című csoportos kiállításon. A térbe lépők nyitányként egyből vitaindító kérdés kereszttüzébe kerültek: Ön szerint a fegyverkezés azért van, mert a háború az ember természetéhez tartozik, vagy azért van háború, mert zajlik a fegyverkezés?