Vida Gábor
Vida Gábor (1968, Chișineu-Criș): scriitor, redactor-șef al revistei literare „Látó” din Târgu Mureș. Și-a petrecut copilăria la Chișineu-Criș, în județul Arad, iar vacanțele de vară la Baraolt în judeţul Covasna. A absolvit Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj, secția maghiară-franceză (1994). Trăiește la Târgu Mureș.
Volume apărute: Búcsú a filmtől, 1994 (Rămas bun de la film); Rezervátum – történetek és hézagok prózában, 1998 (Rezervație – povestiri și lacune în proză); Fakusz három magányossága, 2005 (Cele trei solitudini ale lui Fakusz); Nem szabad és nem királyi, 2007 (Nu liber și nu regal); Noé, az indián meg a dinók, 2009 (Noe, amerindianul și dinozaurii); A kétely meg a hiába, 2012 (Îndoiala și zadarnicul); Ahol az ő lelke, 2013, 2019 (ediția în limba română: Acolo unde-i sufletul său – 2019), Egy dadogás története 2017, 2019 (ediția în limba română: Povestea unei bâlbâieli – 2021), Senkiháza. Erdélyi lektűr, 2023 (Pământul nimănui. Lectură transilvăneană)
„În vara anului 1936 un tânăr inginer din București sosește într-un orășel din Transilvania, la cea mai mică turbină de apă Ganz, ca să o vadă și ca să-și încerce norocul. Ajunge acolo cu acte în regulă, dar cu sufletul tulbur, și nici turbina nu este în ordine. Kalagor Máté sau Matei Călugăru dorește să se stabilească, dar întâmpină dificultăți. Concomitent cu el facem cunoștință cu elita politică locală, locuitorii urbei, oamenii ciudați, polițistul român, băcanul evreu, fotograful german și arțarul secular din centru. Deasupra microcosmosului închis se năpustește istoria: dictatura regală, garda de fier, războiul, invazia sovietică. Și dacă toate acestea nu ar fi de ajuns, inginerul se găsește în fața celei mai mari enigme și pentru el: dragostea. (…)”
Rezumatul scurt al romanului Senkiháza. Erdélyi lektűr apărut anul acesta la Editura Magvető din Budapesta ne călăuzește într-o microcomunitate, cu posibile răspunsuri la întâmplările acelor vremuri. La fel cum își conduce pulzArt publicul prin programe axate în jurul temei din acest an al festivalului: „pulzArt micro – lumi individuale”.
Prin prisma acestor conexiuni, prezentarea cărții, în premieră la Sfântu Gheorghe, va fi și mai interesantă. Interlocutorul invitatului nostru va fi scriitorul Miklóssi Szabó István.
Data: sâmbătă, 16 septembrie, ora 18:00
Locaţie: foaierul Teatrului „Tamási Áron”