În perioada 5-8 septembrie 2013, prin participarea lui Lajkó Félix şi a orchestrei lui, a lui Háy János, şi a Trupei Frenák Pál, va fi organizat, pentru prima dată, Festivalul de arte contemporane pulzArt, acesta fiind evenimentul central al programului „Sfântu Gheorghe – Capitala Culturală a Ţinutului Secuiesc”, punctul de întâlnire al celor patru ani tematici.

O înregistrare sub numele de Vibes a captat atenţia multora, acest video putând fi văzut pe unele site-uri de socializare, multe zile la rând, după care, un joc online intitulat pulz a atras atenţia, de peste tot din Transilvania, asupra oraşului Sfântu Gheorghe. Scopul ambelor acţiuni a fost acela de a atrage atenţia asupra pregătirilor pentru Festivalul de arte contemporane pulzArt.
Scopul Festivalului de arte contemporane pulzArt, acesta fiind unic la nivelul Ţinutului Secuiesc, este acela de a ajunge şi de a mişca simultan atât publicul cu cravată, cât şi cel cu tenişi, prin prezentarea unor iniţiative reprezentative şi interesante ale artei contemporane, iniţiative care combină stilurile într-un mod liber şi îi inspiră pe cei interesaţi de cultură. Nu doar numele festivalului, ci şi imaginea vizuală a acestuia este construită pe pulsaţie, ceea ce înseamnă, pe de o parte, scanarea (palparea) impulsurilor artei, pe de altă parte sentimentul rezultat după reuniunea creaţiei artistice şi a acceptării acesteia, şi nu în ultimul rând, datorită festivalului, oraşul a prins freamăt şi vibraţie.

Artişti, stiluri şi producţii din secolul XXI

Acest eveniment doreşte să aducă la Sfântu Gheorghe programe care sunt mai puţin şi mai rar accesibile publicului din Transilvania. La Sfântu Gheorghe, 2013 este Anul sunetului şi al cuvântului, motiv pentru care muzica şi literatura au roluri majore în oferta de program al festivalului, dar vor avea loc, evident, şi spectacole de teatru şi expoziţii de artă vizuală. Producţiile invitate sunt foarte actuale, acestea referindu-se la ziua de azi, la timpurile noastre, fiind importante genurile, întrepătrunderea dintre diferitele domenii culturale, participarea şi interacţiunea.

Bugetul Biroului de Imagine şi Comunicare al Primăriei, pentru organizarea acestui festival, este de 120.000 de lei, sumă care este acoperită din diferite proiecte câştigate şi din bugetul local. Parteneri ai acestui festival sunt Biblioteca Judeţeană „Bod Péter”, Teatrul „Tamási Áron”, Ansamblul de Dansuri „Háromszék”, Spaţiul Expoziţional de Artă Contemporană Magma, Uniunea Artiştilor Plastici Sfântu Gheorghe, Asociaţia Culturală şi de Tineret „MUKKK”, Ceainăria Tein şi Kónya et Kónya Ponopol. Până la momentul actual, sunt contractate zece producţii, iar până la finalizarea programului, care este aşteptat la începutul lunii august, vom prezenta, în permanenţă, detalii.