„Un etaj mai jos“, crima tăinuită pentru o liniște care nu apare
Printre multele evenimente culturale deosebite de care s-a bucurat publicul din Sfântu Gheorghe în timpul festivalului pulzArt3, s-a numărat și una dintre cele mai apreciate pelicule de film românesc, „Un etaj mai jos“, în regia lui Radu Muntean.
Apărut în mai 2015, filmul a fost unul dintre cele mai apreciate la Festivalul de la Cannes, ocupând primul loc în clasamentul intermediar al FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film), în secţiunea sa, cu 3,88 stele. La scurt timp după lansare, filmul a fost cumpărat de marii distribuitori din toată lumea, ceea ce confirmă valoarea cinematografică a lungmetrajului realizat de Radu Muntean.
Aflat sub semnul problemei identității, festivalul pulzArt a adus anul acesta în fața publicului din Sfântu Gheorghe un film care abordează foarte discret problema unei lumi indiferente la durerea și necazurile celuilalt, o lume care se definește prin izolarea de ceilalți într-un univers redus la propria familie și o mică afacere pentru asigurarea traiului de zi cu zi.
Angrenat în lupta pentru asigurarea existenței sale și a familiei, Pătraşcu se ține departe de probleme, însă printr-o fatalitate devine martorul unei altercații între doi vecini care locuiesc mai jos. Deși aude ulterior că femeia pe care o văzuse certându-se cu vecinul său a fost ucisă, Pătrașcu hotărște să nu spună nimic, nici Poliției, dar nici propriei soții. Ulterior, Pătrașcu descoperă că taina pe care își propune s-o păstreze se întoarce împotriva lui căci presupusul criminal se apropie de familia lui, obligându-l la o complicitate apăsătoare cu acesta. Tensiunea interioară a personajului crește pe măsură ce încearcă să creeze impresia de normalitate chiar și în contextul în care potențialul criminal se insinueză sub aparența de băiat bun în propria-i casă. Deși luptă cu propria-i conștiință, Pătrașcu este învins în cele din urmă de mentalitatea păguboasă a lumii contemporane „fiecare cu trea ba lui“, motiv pentru care optează pentru o viață de frământări lăuntrice în detrimentul unei colaborări cu Poliția pentru elucidarea crimei.
Tematica filmului și felul în care acesta a fost abordat de regizor au avut un impact deosebit asupra publicului din Sfântu Gheorghe. „Pot să spun că filmul m-a marcat. Este foarte interesant cum oamenii fac alegeri pentru propria liniște și tocmai ceastă alegere îi costă, de fapt, liniștea interioară. Chiar m-a zdruncinat povestea și, pe când vizionam filmul, simțeam că mă sufoc de revoltă. Aș fi vrut să îl conving pe Pătrașcu să își revizuiască atitudinea și să spună ce-a văzut“, ne-a declarat una dintre spectatoarele care au urmărit pelicula vineri seara, în timpul festivalului pulzArt3.
Mirela Cara