Hivatalosan is megkezdődött a hatodik pulzArt kortárs művészeti fesztivál szeptember 13-án, csütörtök délután, Sepsiszentgyörgy központjában.

A napsütötte fesztivál délután László Hajnalka grafikus kiállításával startolt a Tein Teaházban. László Hajnalka okosan és nagy szakmai hozzáértéssel pókerezik a klasszikus és digitális képmanipulációs lehetőségekkel, igencsak alaposan elmosva a fotó és annak fel-, át- és tovább dolgozása közötti határokat.

Képzőművészettel folytattuk a programot, Daniel Spoerri: Megemészteni a múltat – Eat Art és objektművészet című kiállítását Ligetfalvi Gergely kurátor nyitotta meg a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben. Hogyha számunkra, “egyszerű emberek” számára egy darab kenyér, ami vacsora után maradt, vagy egy ottfelejtett cigarettacsikk nem egyéb, mint szemét, amelytől igyekszünk gyorsan megszabadulni, akkor Spoerri számára ezek mind egy művészi kompozíció részei. A kiállítás november 30-ig megtekinthető a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben.

Az alkotásnak egy egészen más, ám ugyanakkor ősi és egyszerre kortárs megnyilvánulási formájával találkozhattunk az 56-os emlékparkban. Az egyiptomi Ossama Mohamed Helmy Farag “OzOz” origami művész vezetésével kicsik és nagyok, kezdők és profik hajtogattak úgy papírokat, ahogyan eddig soha nem tapasztaltuk. “Sztorigamiztunk”, történetet meséltünk és átéltünk. OzOz nyitott workshopjaira szombaton 11.00 – 13.00 és 17.00 – 19.00 között, valamint vasárnap 11.00 – 13.00 között látogathatunk el az 56-os emlékparkba.

Estébe hajolva az irodalom, zene és színház, illetve ezek ötvözete került a fókuszba. A Pion & The Unicorns Pion István váci születésű slammerből lett költő, költőből lett zenész és zenészből lett junikorn projektje. Elsősorban Pion szövegei csapnak oda, másodsorban egyfajta önmagát kritikusan szemlélő hip-hop aláfestést kapunk, dobbal, szintivel kísérve, miközben a Kamaraterem reflektorai fénybe csomagolják a csapatot.

A kortárs magyar irodalom egy másik képviselőjével Selyem Zsuzsa irodalomtörténész, esszéíró beszélgetett a Szimplában. Horváth Benjamin, Benji szintén a slam poetry vonalán vált szélesebb körben ismertté, azóta két verseskötete jelent meg, legutóbbi, a Dicsőséges Európa kapcsán mesélt világszemléletéről, harminc évének versbe sűrített tapasztalatáról.

Mindeközben a Tamási Áron Színházban az “Egy zabi gyermek kék háttér előtt történetet mesél” című előadást láthattuk Radu Afrim rendezésében. Molnár Ferenc “Az üvegcipő” című darabjából inspirálódva egy kisváros mindennapjai bontakoznak ki a szemünk előtt, gyakran groteszkbe hajolva.

A pulzArt 6 első napja Marco del Fiol: The Space In Between: Marina Abramović And Brazil című filmjének a vetítésével és az azt követő beszélgetéssel zárult.

Sajtóközlemény – Szeptember 14.