A káoszba sodrodó, nonfiguratív tombolása, a darabosság, az irdatlan mennyiségű részletorientáltság mellet van hely másnak is. Kovács Kinga installációi a zűrzavart is valahogy békésen tálalják.

A látszólagosan találomra, szándékosan otromba alkotások után igazán felüdülés a csíkszeredai származású Kovács Kinga installációs tárlata. A beltéri installációk problémája, hogy nehezen mozgathatók, ami különösen igaz a képzőművész rendkívüli precizitással szerkesztett alkotásaira. A pulzArt keretében, az Erdélyi Magyar Művészeti Központ által a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban szerencsére két alkotásnak is jutott hely, illetve korábbi anyagokat fényképes formában lehetett megtekinteni.

Kovács Kinga fiatal alkotó, a Partium Keresztény Egyetem keretében végezte tanulmányait: a tojásforma köré épülő, ipari létesítmény hangulatát viselő, tollakkal körbevett alkotás a gyárléptékű termelés gondolatkörét járja körbe. A durva tartalom ellenére az alkotás maga nagyon is finom, mondhatni feminin jellegű.

A másik installáció egy rizsből készült emberfigura, amelyet fej környékén, velocitást sugalló, lebegő, hegyes fapálcák vesznek célba, mintegy elfogyasztani kívánva a humanoid alanyt.

A tárlatot megnyitó Kányádi Iréne a képzőművész alkotói világában a szerves anyagok jelenlétére hívta fel a figyelmet – olvasatában Kovács Kinga kifejezésében az organikus mindig a pozitívumot képviseli, szemben a művivel.

Az alkotásuk maguk erősen minimalista jellegűek, egyszerűek mind színvilágukat, mind felületeiket illetően. Amit látunk, az egyszerre súlyos és tetszetős is – mondanivalóját tekintve pedig helyigényes, könnyen tetten érhető, hogy komoly gondolkodás eredményeképpen született meg. A kortárs képzőművészet pozitív példája ez a tárlat, az egyetlen hiányosság, hogy a fényképen bemutatott alkotásokat nem tekinthetjük meg testközelből.

Kiss Bence