Csütörtökön rendhagyó helyszínen, rendhagyó tárlatnyitóval indít a sepsiszentgyörgyi pulzArt kortárs összművészeti fesztivál. A szervezők sajtótájékoztatón számoltak be az idei újdonságokról.

Négyéves ciklust zárt tavaly a pulzArt kortárs összművészeti fesztivál, a kezdetekkor azt fogalmaztuk meg, hogy amennyiben bebizonyosodik, hogy hiánypótló rendezvény, a Sepsiszentgyörgy – Székelyföld Kulturális fővárosa program lezárta után is folytatjuk a pulzArtot. Úgy érezzük, markáns célközönsége alakult ki a fesztiválnak, szoros a kapcsolat a résztvevőkkel, számos visszajelzésünk van, hogy szükség van a folytatásra” – fogalmazott Barta Mónika, a pulzArt koordinátora a szerdai sajtótájékoztatón.

Idén a nemzetközi vonalat sikerült erősíteni, széles a műfaji kínálat, kezdve a brit Finger & Thumb Theatre gyereknek is szóló, Rút kiskacsa című árnyjátékától a társadalomtudományi kérdések boncolgatásáig, a használati tárgyakból készült hangszerektől a digitális művészetig, japán kortárs zenéig találunk eseményeket a programban” – vázolta a négynapos fesztivál sarokpontjait a szervező, kiemelve, hogy a Közösségi részvétel évében sikerült hangsúlyosabbá tenni a köztéri jelenlétet is.

Ezt erősíti a pulzArt, szokás szerint rendhagyó kezdőrendezvénye, amelyet csütörtökön 17 órától az állomási Olt hídon tartanak, ugyanis a híd rácsozatán helyezik el azokat a bannereket, amelyek az sms-játékra beérkezett üzenetváltásokat tartalmazzák. „Szeretnénk ezáltal közelebb kerülni, betekintést kapva a Z generáció tagjaihoz, akik elsősorban sms-ekben, chatfelületeken kommunikálnak. Sok érdekes tapasztalatot szereztünk, a felhívásunkra 78 üzenetváltás érkezett, izgalmas, szép történetek kerekednek ki belőle, érdemes végignézni” – mondta el előzetesen Veres Nagy Tímea, a Városimázs Iroda munkatársa. Míg a korábbi fesztiválokon elsősorban a művészek szemével láttatták a világot, idén először a társadalomtudomány is helyet kap, derült ki a sajtótájékoztatón, az iszlám kultúráról tart előadást Gyöngyösi Csilla református lelkész, iszlámkutató, ugyanakkor újságírók, filozófusok, társadalomtudósok vitatnak meg olyan kérdéseket, amelyek a közvéleményt foglalkoztatják, szó lesz az összeesküvés-elméletekről, de arról is, hogy mi lesz a kapitalizmus után. Gyerekek felé is nyit a pulzArt, a már említett Rút kiskacsa című árnyjáték már négy éves kortól ajánlott, szombaton és vasárnap a Bélaműhely zenekar vezetésével ipari hulladékokból, kimustrált használati tárgyakból készítenek hangkeltő eszközöket, a karmesterjáték során pedig a zenekar tagjait kell a kicsiknek zenélésre bírniuk.

A sajtótájékoztatón részt vett Bordos László Zsolt képzőművész, aki a MAGMA Kortárs Kiállítótérben a spidronok vizuális lehetőségeit megragadó 3D mapping installációt készít a pulzArtra. Vagyis 3D animációt vetít 3D formákra, mindezt sztereoszkopikus szemüveggel lehet majd végigkövetni. Mint mondta, az épületfestészet után régóta vágyott egy kisebb installációs jellegű vetítés megalkotására, így jutott el a spidronhoz, amely egyenlő szárú és egyenlő oldalú háromszögekből alkotott, S betű alakzatból kiinduló örvényszerű forma. A tárlatot Erdély Dániel formatervező, a spidron megalkotója nyitja meg csütörtökön 19 órától. Bordos bekapcsolódik a Tokyo Sound Land produkciójába, amely a pulzArton a sepsiszentgyörgyi String Quartet közreműködésével egészül ki, tehát egyedi és megismételhetetlen zárókoncertre lehet számítani vasárnap este.

A foci és az irodalom a magyar kultúrában szervesen összefonódik, jegyezte meg Szonda Szabolcs könyvtárigazgató, a pulzArt idei irodalmi programjainak szervezője, aki elmondta, itt lesz a Magyar Íróválogatott, amely a Tamási Áron Színház csapatával mérkőzik szombat délelőtt a Vadász utcai sportcsarnokban, majd este az olvasóközönséggel is találkoznak a Bod Péter Megyei Könyvtárban. Az irodalmi programot Peer Krisztiánnal indítják, portréjellegű beszélgetésre lehet számítani csütörtökön, természetesen a költő legújabb kötete kapcsán, amely ritkán tapasztalt, sajátos, bátor élveboncolása a saját életének, emberi kapcsolatoknak – ismertette Szonda Szabolcs. Ugyancsak a műfaji átjárás jellemző Florin Iaru bukaresti költőre, prózaíróra, aki publicistáként, a Cațavencii szatirikus hetilap szerzőjeként az úgynevezett nyolcvanas nemzedék egyik kiemelkedő képviselője, Az irodalmi programok sorát Szabó Róbert Csaba marosvásárhelyi író, a Látó szerkesztője zárja, vasárnap délelőtt felolvasás lesz novelláiból, este író-olvasó találkozóra is sor kerül.

A fesztivál teljes programja elérhető a www.pulzart.ro honlapon.

Idén is lehet online vásárolni jegyeket a www.biletmaster.ro honlapon. A Városi Kulturális Szervezőiroda nyitva tart hétfőtől csütörtökig 9–16 óra között, pénteken 9–13 óra között, cím: Szabadság tér 1., Sepsiszentgyörgy, telefonszám: 0267-312104.

A pulzArt kortárs összművészeti fesztivál 2013-ban azzal a céllal jött létre, hogy a kortárs művészet kiemelkedő képviselői által olyan művészeti formákat, törekvéseket, stílusokat mutasson be, amelyek újszerű gondolkodásmódot képviselnek. Az elmúlt négy évben a fesztivál programja egy jól körülhatárolt téma köré szerveződött, idén a közösségi részvételre összpontosít. A passzív, szemlélői attitűd helyett az aktív részvétel fontosságát hangsúlyozza, és a kulturális események társadalmi hatását kívánja erősíteni, azzal a céllal, hogy jobban tudjuk kezelni a közösségi problémákat. Ugyanakkor a szervezők szeretnék, ha az idei fesztivál a közösségi alkotás és a közösségi élmények színterévé válna, melyben nyíltan mernek részt venni a város lakói. Az V. pulzArt fesztivál augusztus 31-e és szeptember 3-a között zajlik Sepsiszentgyörgyön.

Szervezők: Kónya Ádám Művelődési Ház, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala

Társszervezők: Bod Péter Megyei Könyvtár, Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér, Tone Troopers Audio-Vizuális Egyesület

Partnerek: Kovászna Megye Tanácsa, Háromszék Táncegyüttes, Tamási Áron Színház, M Studio Mozgásszínház, Cimborák Bábszínház, Andrei Mureșanu Színház, Erdélyi Művészeti Központ, Lábas Ház, MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület, Kónya et Kónya Ponopol, Köntés Pincegaléria, Tein Teaház

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap (NKA), Szépírók Társasága