Ami lényeges arra mindig van időnk, illetve leír bennünket, hogy mire van időnk – fogalmaz László Noémi költő a Centauri Pennatus író-olvasó találkozón. Centaurinak rejtőzködésre, kilétének eltitkolására van ideje… érdemes elgondolkozni rajta.

Első kérdésként mindjárt a legendásan inkognitóban működő tollforgató névválasztása kerül terítékre a Szimpla teraszán zajló beszélgetésen: Centauri erre azt mondja, hogy számos oka van, ezekből a publikálás előszobája az egyik nyomósabb, hogy egyes, irodalmi körökben azt beszélik, hogy az író személyes ismeretségei számítanak. Ezt kiküszöbölendő álnevet választott, amelyről nem szándékozik lemondani.

Életrajzi adalék, hogy Centauri saját elmondása szerint mielőtt bármit is publikált volna, nagyjából 20 évig írt, kissé öncélúan, gyakorlatként, mindenféle műfajt a sci-fitől egészen komolyakig.

László Noémi közben rámutat, hogy Centauri álarca relatív, hiszen az arcát, nevét nem ismerni, de író-olvasó találkozókra jár. Facebook oldala is volt, amihez azonban nagyjából egy éve nem fér hozzá, kizártál belőle…

Kis felolvasás is van, „nem lesz hosszú ígérem, csak kettő lesz” – kezdi, egy kávézóról, a benne zajló vitákról, sőt egy egész konkrét veszekedésről, pályakezdő költőkről, idegsebészekről, korboncnokokról…  egy novellát olvas.

A novelláról esik pár szó, Nonó hangsúlyozza, hogy a kiadók mostanában inkább regényírásra ösztönzik az írókat. Centauri esetében egyszerű a dolog, alapból szívesen ír regényt, de azt is elárulja, hogy a novelláinak egy része lényegében nem novella, hanem egy-egy regény fejezete.

„Hatalmas poén lesz, hogy, amikor meghaltam, akkor adnak ki … vannak könyvek, amelyeket frankón a halálom utánra adtak el” – fogalmaz Centauri.

A szabadságról is szó esik: a döntéshelyzet van, akit zavarba hoz, nem élvezi a szabadságot. De ez sem mindenkire igaz, filózik Centauri, a nyomdagépész esetéről beszélve, akit nem zavart, hogy csak papírral kell egy óriási monstrumot tömködjön, ameddig utána békésen vásárolhatott sorsjegyet. Centauri „feszt a komfortzónáján kívül mozog” – fogalmaz Nonó, amire, szinte csettintésként elered az eső.

A beszélgetés valamelyes nedvesebben, ernyők alatt folytatódik…

Következtetés? Kevés. Illetve egy, be kell szerezni egy Centauri könyvet. Megéri.

Kiss Bence