Az október 13. és 16. között sorra kerülő pulzArt kortárs művészeti fesztivál előkészületei, valamint egyes közösségi és köztéri kezdeményezései már javában zajlanak Sepsiszentgyörgyön. A nyolcadik kiadás meghívottjait sajtótájékoztatón mutatták be a szervezők: Knop Ildikó (főszervező), Szonda Szabolcs (irodalom), Páll Gecse Ákos (színház és zene), valamint Kolumbán Zenge (műhelyfoglalkozások).

A köztéri és közösségi programok egyike, Sugár János Időjárőr című kezdeményezése már október 9-től egy lakókocsi formájában járja a város különböző negyedeit, ahol történeteket gyűjt a járókelőktől 16 és 19 óra között. Vasárnap a Sepsi Value Center parkolójában, hétfőn a Csíki negyedben, kedden a központi piacnál lehetett, szerdán az Állomás negyedben, csütörtökön pedig a főtéren lehet találkozni az Időjárőr lakókocsival. Aki az elmesélt történetekre kíváncsi, október 15-én 16 órától a MAGMA Kortárs Kiállítórérben újság formájában fellapozhatja és elolvashatja ezeket, és találkozhat Sugár Jánossal is, akivel Bezsenyi Tamás beszélget.

Irodalom

Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója bemutatta az irodalmi meghívottakat. A 8. pulzArtra érkező három író közös vonása, hogy igen erős szociális érzékenységgel rendelkeznek, a valóság különféle vetületei foglalkoztatják őket. Ilyen szempontból is kapcsolódnak az idei fesztivál hívószavához, az újraértemezéshez, hiszen a beszélgetések során arról faggathatjuk őket, hogyan képezik le irodalmi műveikben ezt a gyorsan változó, nagyon tömény valóságunkat, ami körbevesz bennünket társadalmi vagy akár politikai szinten is.

„Az irodalmi találkozások sorát Szvoren Edina nyitja, a magyar kortárs irodalom egyik legsajátosabb hangú és legelismertebb novellistája. A mindennapok valóságának tűpontos megfigyelése, rendkívül éles valóságlátása, érzékenysége, amellyel ennyire mélyen fel tudja tárni a mindennapok valóságát igazán különlegessé teszik a mindezekből építkező prózáját. A marginális rétegek avatott megfigyelője, műveit hét-nyolc idegen nyelvre is lefordították már” – ismertette a szerzőt Szonda Szabolcs. A 8. pulzArt közönsége a csütörtöki nyitónapon találkozhat vele 17.30-tól a Zamat kávézóban, ahol Pieldner Judit irodalomtörténésszel beszélget, de rendhagyó irodalomórára is sor kerül a Székely Mikó Kollégiumban és a Mikes Kelemen Elméleti Líceumban.

A kortárs román irodalom különleges alkotója Vasile Ernu, aki nemcsak író, hanem politológus is, sok terepmunkát és kutatást végez irodalmi tevékenységéhez. Minden művének hangsúlyos témája a önazonosság folytonos megfogalmazása, Született Szovjetunióban című debütkötete leüti az alaphangot ennek a teljes önazonosság- és hazakeresésnek. Élénk beszélgetésre lehet tehát számítani pénteken 18 órától a Zamat kávézóban, ahol a szerzőt Andrei Dósa író kérdezi, aki maga is sokat foglalkozik önkereséssel, identitáskérdésekkel.

Az irodalmi találkozások sorozatát Jászberényi Sándor író zárja, aki jelenleg Kairóban él, de újságíróként, haditudósítóként folyamatosan jelen van a világ nagy eseményeinél. „Legutóbb az ukrajnai hadszíntérről tudósított, így különösen érdekes tetten érni nála, ahogy ezek a tapasztalatai, a megrázó élményei átvonulnak szépirodalmi alkotásaiba” – összegzett Szonda Szabolcs. A Bod Péter Megyei Könyvtárban sorra kerülő találkozáson Miklóssi Szabó István sepsiszentgyörgyi író faggatja szombaton 18 órától.

Színház, bábszínház és zene

Páll Gecse Ákos, a színházi, bábszínházi és zenei programok ötletgazdája ismertette a meghívott előadóművészeket. Mint elmondta, nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy az elhozott alkotások inspirálóak, újszerűek legyenek, feszegessék a művészeti ágazatok határait. Ugyanakkor minden színházi produkció először lesz jelen Romániában. 

A Strangeface Theatre Company angliai bábos csapat két nagyon intim produkciót hoz el: Beached és Spaced. Mindkét nonverbális előadást tízszer, de legtöbb tíz résztvevőnek játsszák, akik fülhallgatót kapnak. Míg a Beached főleg családoknak vagy szervezett csoportoknak, 5 éven felülieknek ajánlott, a Spaced poénjait inkább iskolások és felnőttek érthetik.

Nassim Soleimanpour iráni rendező 12 éve írta meg a Fehér nyuszi, vörös nyuszi (White Rabbit, Red Rabbit) című drámáját, mely minden szempontból formabontó: nem kell hozzá se rendező, se díszlet, se kellék, se próba, a színész a színpadon kapja meg a szövegkönyvet, az alapján elindul egy történet az író, az előadó és a közönség között. Ez a kísérleti színház az ősbemutatón Pálffy Tibor, majd Claudia Ardelean, Kónya Ütő Bence és Pál Ferenczi Gyöngyi előadásában lesz látható.

A 8. pulzArt fő meghívottja Belgiumból érkezik. „Miet Warlop a kortárs művészetekben meglehetősen nagy névnek számít, főleg performanszai és installációi révén. A Springville című előadását 11 évvel ezelőtt készítette, mellyel bejárta a világot. Tavaly felújította, kiegészítette alkotását különféle installációs és performansz-elemekkel, s viccesen reflektál a társadalom nem működő oldalára” – ismertette a színházi meghívottakat Páll Gecse Ákos.

A 8. pulzArt nyitókoncertjén a Fazer zenekar kortárs, könnyen emészthető jazzt játszik németes pontossággal, a zárókoncerten pedig a Noya Rao elektronikus, jazzes, trip-hopos hangzással átszőtt soul zenéjét hallhatja a közönség. A Zamat kávézóban lesznek a bulik, ahová Franciaországból és Horvátországból is érkeznek meghívottak. Pénteken éjszaka Hugo Kant élőben fuvolázik majd, izgalmas hangzásokat kever trip-hopos, jazzes világzenéjében. Szombaton az Egoless dub, dubstep producer lép fel, aki világszinten saját műfajában nagy dolgokat ért el, ő például bőgőzik a live act során.

Műhelyfoglalkozások

Kolumbán Zenge a 8. pulzArt négy műhelyfoglalkozását ismertette, melyeken a művészet találkozik a tudománnyal a reinvent fesztiválmottó jegyében. A külföldi előadók közül Russell Dean, a Strangeface Theatre Company bábosa tart maszkkészítő workshopot szakmabeliek számára, melyre még öt szabad hely maradt, ezekre lehet jelentkezni. A pécsi Mediator Reborn Plastic workshopján a helyszínen hasznosítanak újra műanyagot a résztvevők, majd különféle használati tárgyakat készítenek belőle. A csoportos helyek már beteltek, de az egyéni foglalkozásokra még lehet jelentkezni. A ReInvent Symbols műhelyen linómetszetek segítségével lehet ruhadarabokra nyomtatni Jánosi Ágnes-Anikó ruhatervező és Ilyés Réka grafikusművész vezetésével. 

„Az egyik legizgalmasabb műhelymunka gyerekek és felnőttek számára egyaránt élvezetes és remek kihívás. A Young Engineers Lego Challenge foglalkozásán robotokat, rajzolóeszközöket lehet majd építeni. A kihívás részeként minél nagyobb stabil szerkezeteket, tornyokat, hidakat kell összerakni, de lesz Lego szerencsekerék is, mely kipörgeti, hogy milyen elemekből lehet felépíteni egy-egy tárgyat” – foglalta össze Kolumbán Zenge. 

Film

Végül a filmes programokat Knop Ildikó mutatta be. Az Építész lét fontossága (The Importance of Being an Architect) olasz dokumentumfilm a posztkovid világ valóságait, annak vízióját mutatja be építészeti szempontból, a helyi alkotók rövidfilmje, a Noise pedig az építészet és a művészetek viszonyát taglalja. A vetítések után beszélgetésre is sor kerül a Művész Moziban Török Áron, Bordás Szabolcs László és Zsigmond Pál műépítészekkel, illetve a Noise rövidfilm alkotóival: Vass Zsuzsanna rendező-színésszel, Bezsán Noémi koreográfus-performerrel és  Kónya Ütő Bence színész-zenésszel.

Jegyeket az eventim.ro oldalon és a Városi Jegyirodában lehet váltani.