Teltházzal nyitották meg szerda este Henning János és Kiss Bence alkotópárosnak az Ő is én című tárlatát a pulzArt fesztivál nulladik napján. A kiállítás merész filozofálgatás, képi nyelven való gondolkodás arról, hogy hol tartunk ma – hangzott el a megnyitón. A fotográfus és újságíró egymásra rímeltetik a képet és szöveget, közös nevező a miért.  Ez alkalommal új sepsiszentgyörgyi kiállítóteret avattak, a Csíki utcai Köntés kávézó alagsorában új galéria fogadja az alkotókat.

Elsőként Köntés Ernő, a  Csíki utcai új galéria tulajdonosa köszöntötte az egybegyűlteket, elmondta, tulajdonképpen véletlenek sorozatának köszönhető, hogy létrejött az új kiállítótér, melynek hiánypótló szerepét az is jelzi, hogy már márciusig foglalt a galéria.

Vargha Mihály szobrászművész, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója barátként mondta el megnyitóbeszédét, méltatva az új kiállítótér szükségességét. „Élesedett Henning János nyelve, feszegeti határait, azt mindannyian tudjuk, hogy kisujjában van a szakma, de most már arcot mutat, belecsap a realitásba. A művészetnek megvan az a csodálatos ereje, hogy olyan  kérdéseket, gondolatokat fogalmazzon meg, amelyet a hétköznapi ember nem mer” – vélte Vargha Mihály.  Újságíróként mindig a miértek érdeklik mondta el Kiss Bence a megnyitón, a képekhez írt szövegek pedig egyfajta választ jelentenek erre a kérdésre. „Őt zavarja a zaj. Leginkább az a belső. Jó ideje keresi a szépséget, ennek ellenére mégis a groteszk  talál rá. Felületesnek, lenézőnek, lényegtelennek érzi a világot, és emez rettenetesen zavarja. Van valami elemi bizonytalanság mindabban amit lát. Mintha a világnak már nem lennének alapjai. Kapcsolatot akar teremteni, de kivel? Társat szeretne, akinek mindezt elmondhatja? És aztán? Mi lesz?” – teszi fel a kérdést Kiss Bence az egyik szövegében, melyet felolvasott a közönségnek.

A tárlatot október 10-ig lehet megtekinteni a Csíki utca 5A alatt.

Turoczki Emese