A Tein teraszán óriási tömeg. Utoljára talán a Szent György Napok ideje alatt volt ennyire tele a teázó. Ma este nem akárki játszik a Tein Teátrumban. Ki játékfilmekből, ki youtub-os videókból, de valahonnan mindenki hallott már Mucsi Zoltánról. A fesztivál nulladik napján az Oldmens Pubban levetítették Antal Nimród Kontroll című filmjét. Aki még nem látott Mucsi filmet, az most elvehette a Mucsi-szüzességét A Kontroll című film után bárki feltehette kérdéseit a színésznek. Ő hozta a formáját. Na de azóta sem tudjuk hová tűnt az a két millió forint, amire az egyik pincér rákérdezett. De Mucsi, művésznevén Kapa vette a lapot. Derűs hangulatban telt a másfélórás beszélgetés, melyet Kolcsár József vezetett. Nem is lehetne másként kifejezni: olyan Mucsis volt.

A beszélgetés csak előkészítette a péntek esti felolvasószínházi estet. Kezdődik… Aki nem tud közelférkőzni a színtérhez az a Tein fölötti Gyárfás Jenő homlokzatáról követhette végig az eseményeket. Artur Palyga: A zsidó című darabjára, melyet Mucsi ajánlott, azt is mondhatnánk, hogy nem érint minket, de ez nem igaz. A kérdéskör, a probléma, melyet felvet, nagyon is aktuális tud lenni. Mi hogyan viszonyulunk a zsidó-kérdéshez? Az előadás a székekről indul, de ahogy a színészek belejönnek már poharak törnek, sörös üvegek csörömpölnek. Amikor a színészek körbe szaladnak minket, már érezzük, ez nem a hagyományos felolvasó színház. Több annál. A harsány nevetések ellenére érződik a a zsidókkal kapcsolatos tabukat megcélzó fekete humor, mely áthatja az előadást.

A történet szereplői a tanárok, az iskolaigazgató és a pap döntés előtt állnak. A lepukkant iskolát meg kell menteni bezárástól. Az iskola egykori feltehetőleg jómódú diákja, támogatná az iskolát. Csak egy baj van, hogy zsidó, és ez mindenkiben kételyeket ébreszt. Felmerül az a  kérdés is, hogy az iskolát el kéne nevezni a zsidó adakozó elhurcolt édesapjáról. Az egész darab igazából egy vita, amelyben mindenkinek kiderül valamilyen múltbéli kapcsolódás a zsidókhoz. Nem tudnak megegyezni, ezért a darab végén szavazásra bocsájtják a kérdést. Persze, amit addig a szereplők nem mernek kimondani, a végén a titkos szavazásból kiderül. Mindenki a zsidó ellen szavaz.

Taps…hosszú, hosszú ideig. Megérdemelték. Rég nem láttunk ilyen jó kocsmaszínházat.

Kiss Tamás