december 11., péntek, 16.00, Lábas Ház

Váncsa Domokos Írországban élő és alkotó, erdélyi származású képzőművész: a pulzArt keretében kenyérmasszával kísérletezik – nem úgy, ahogy egy pékmester szokott, hanem sokkal inkább a kenyér művészi megközelítésével, értelmezhetőségével, formálhatóságával kokettál.

Hozzá kell tennünk azt is, hogy a művész jó ideje gyűjtöget minden olyan morzsát, amely a kenyér és művészet esetleges metszéspontjánál található, ugyanakkor a breadblog.net címszó alatt 2009-től összegyűjt mindent, ami  a művészetben a kenyérhez köthető.

A műhely keretén belül, amelyre december 11-én, pénteken a Lábas Házban kerül sor, egy pár perces blog bemutató után a készen megdagasztott kenyérből, magvakból és egyéb anyagokból a résztvevők kedvük szerint alkothatnak. Az alkotásokat helyben meg is sütik, majd kiállítják. Az alapanyagokat és a sütést A Diószegi pékség biztosítja.

Jelentkezni e-mailen a contact@breadblog.net-en vagy SMS-ben a 0744-983500 telefonszámon lehet. Kérjük, jelentkezéskor küldjék el a résztvevő(k) nevét és életkorát. A műhely ingyenes. Gyerekeket, felnőtteket egyaránt várunk.

A kenyér értékének, mindennapi  jelenlétének az erdélyi kortárs képzőművészetben lényeges szerepe van: Váncsa Domokos blogján két végpontként jelenik meg az 1994-es AnnArt-on az Ütő Gusztáv és Kónya Réka akcióművészek által készített performansz, illetve a csupán néhány hete, az ANAHITA címszó alatt, Daczó Enikő és Kolumbán Hanna által készített installáció.

Mindez lényeges, hiszen azt mutatja, hogy Váncsa Domokos gondos figyelemmel követi a kenyér jelenlétét. A blog leírásában a képzőművész így vall a témáról: „Az ötlet, hogy kenyers blogot készítések egy Tatsumi Orimoto performanszán készült fotóból kiindulva született. Eszembe jutott, hogy hány barátom és hány művész használt fel kenyeret munkájában és milyen jó lenne ezeket egy honlapon összegyűjtve megtekinteni. Az igazi hajtóerőt azonban mégis az jelenti, hogy hiányzik az otthoni pityókával készült kenyér”.

További információ Váncsa Domokos honlapján található: http://www.vancsa.com/