A magyar nemzet depressziós hajlamáról, borongós hangulatáról, hajszálon múló történelmi bukásairól formált toposz-közhelyeket mindenki ismeri. Az 1848-49-es szabadságharc regényeket, verseket, drámákat inspirált: Pintér Béla pedig szatirikus tudományos fantasztikust faragott belőle. A pulzArt első napján bemutatott Kaisers TV Ungarn-t a Tamási Áron Színház társulata Porogi Dorka rendező munkájában vitte színre. Pintér témaválasztása elve sikamlós: nemzeti jelképekhez, hősökhöz és az őket övező mítoszokhoz finom cinizmussal közelít a szerző úgy, hogy a közhelyeket kezdi ki.

A darab, bár van némi komor felhangja, végig vidám – némi szappanoperás hangulatot hoz (a nemzet fiktív hősének házaséletét, illetve családi viszonyait követi ugráló idősíkokon). Kossuth lelkes, de balekok jóindulatát kihasználó honfi, Petőfi pedig folyamatosan azzal küzd, hogy összetévesztik Arany Jánossal.

A darab sci-fi karakterét nem az anakronizmus adja (tévécsatorna élő közvetítéssel a szabadságharc színteréről), hanem egy időutazás, amely H. G. Wells Az időgép című regényéhez hasonlóan ebben a helyzetben is sok galibát szül, sőt a szabadságharc sorsát is a magyarok javára dönti el.

A szöveg önmagában is dinamikát kölcsönöz a darabnak, hiszen az események pergők – de a színészek is passzolnak az általuk megformált karakterekhez. Komorabb napok ellen továbbra is ajánljuk!

Kiss Bence