Egyből megérzi és megérti a néző, hogy mitől legendás a lengyel plakátművészet, ahogy belép a kortárs lengyel plakátokat felsorakoztató kiállítás első termébe. A Lábas Házban pénteken délután, számos érdeklődő előtt megnyitott PlakatFest a negyedik Székelyföldi Grafikai Biennále hírnöke, ugyanis a tárlat anyaga az egyik zsűritag, dr. Kaja Renkas grafikusművész, a katowicei Sziléziai Egyetem Művészeti Intézetének munkatársa közreműködésével került el Sepsiszentgyörgyre.

Ahogy a francia parfüm, a svájci óra, a skandináv dizájn, úgy a lengyel plakát is egyértelmű szókapcsolat, olyan meghatározó műfaja az európai művészetnek, amely túlnőtt a plakát –  mint kommunikációs műfaj – jelentőségén, fogalmazott Damokos Csaba dizájner, aki megnyitotta a tárlatot. A hetvenes években berobbant, sok technikai újítást is hozó lengyel plakátművészetnek sikerült a huszonegyedik században is kiemelkedőnek maradni, átmenteni a rá jellemző vizuális frissességet, elsöprő energiáit, amelynek a technika korában is megmaradt hatása. A tárlat  a 2016 tavaszán első alkalommal megszervezett PlakatFest – Sziléziai Plakátfesztiválra beérkező alkotások egy részét kínálja, a világhírű plakátművészek – Lex Drewinski, Tomasz Bogusławski, Ryszard Kaja, Jacek Staniszewskim – munkái mellett tehetséges ifjú alkotók plakátjait is bemutatja.

A lengyel plakátiskolát mindig is egyedi jelenségként tartották számon világszerte. A mozgalom fénykorában minden plakát, tartalmától függetlenül, önálló mű volt. A filmek, színdarabok, cirkuszi műsorok beharangozóit vagy akár az egyszerű propagandaplakátokat sajátos kifejezésmód, grafikai stílus, betűhasználat és egyedi témafeldolgozás jellemezte.

Galéria