A sepsiszentgyörgyi pulzArt kortárs művészeti fesztivál eddigi öt évében újszerű gondolkodásmódot képviselő alkotásokat mutatott be, a kortárs művészet kiemelkedő képviselői által, a szeptember 13-16. között sorra kerülő hatodik kiadása is ezt az irányt hivatott követni. A közösségi részvétel évét követően, a 2018-as programkínálat kulcseleme a műhely, ahol bárki ihletre találhat egy szakavatott alkotó vezetésével.

A hatodik pulzArt ideje alatt több művészeti területen is kipróbálhatják magukat az érdeklődők, nemsokára lehet jelentkezni a meghirdetésre kerülő workshopokra: szeptember 13-16 között lesznek zenei, színművészeti, irodalmi és animációs foglalkozások, valamint origami, bábos és mapping műhely egyaránt.

 

Szakmai workshop Európa egyik legismertebb épületvetítőjével

„A fesztivál programja minden évben egy jól körülhatárolt téma köré szerveződik. Előző kiadásában a közösségi alkotás és a közösségi élmények színterévé kívántuk alakítani. A hatodik kiadás egy lépéssel tovább viszi a kortárs művészet érzékelésének élményét és még több lehetőséget kínál a közvetlen tapasztalatokra a műhelyfoglalkozások által” – nyilatkozzák a szervezők. A kortárs művészeti esemény első bejelentett műhelye a Bordos László Zsolt – Bordos.ArtWork által vezetett Projection Mapping Workshop. A vizuális művész a világ legreprezentatívabb épületein vetítette már alkotásait, Shanghaitól Los Angelesig, beleértve a párizsi Eiffel tornyot is. A három napos műhelymunka során a résztvevők a 3dsMax animációkészítésbe, a Realflow folyadékszimulációs szoftver használatába nyernek bepillantást, valamint elkészítik saját munkájukat, amelyet a fesztivál végén bemutatnak a nagyközönség számára. A műhelyre előzetes jelentkezés szükséges, a helyek száma korlátozott, bővebb információkat az esemény oldalán lehet találni hamarosan.

 

Sepsiszentgyörgyön az Egyesült Királyság bábmesterei

„Báb-úttörők”, „az Egyesült Királyság bábmesterei”… ilyen és ehhez hasonló címkékkel illeti a brit szakmai kritika a Blind Summit Theatre tagjait, akik újragondolták a bábszínházat a modern felnőtt közönség számára. A The Table nevű díjnyertes produkciójuk 2011 óta 25 országban turnézott, több mint 300 előadással. A társulat bábjátékait 1997-es megalakulásuk óta összesen több mint egymillió ember látta. A sepsiszentgyörgyre érkező produkció főhőse, Mózes, egy egyedülálló „asztali filozófus”, aki viccelődve, flörtölve, irányítóinak pedig folyamatosan ellentmondva próbálja megmagyarázni a nézőknek a bábszínház jellegét. Egy egészen különleges felnőtt bábszínházi előadást tekinthetünk meg a pulzArt pénteki és szombati napján, a Blind Summit előadásában. „Szórakoztató bábszínház, amelyet Beckett, a Biblia és az Ikea ihletett” – vallják az alkotók.

 

Megemészteni a múltat ‒ Eat Art és objektművészet

A MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérbe érkező Daniel Spoerri kiállítás, mely az Eat Artra és az alkotó objektművészetében testet öltő kulturális archeológiára fókuszál, a világhírű művész első eredeti műveket bemutató tárlata Romániában.

Daniel Spoerri (1930) művészi karrierjét balett-táncosként kezdte, majd a színház és az irodalom világában próbált szerencsét. Mégis képzőművészként vált ismertté, amikor harminc évesen megalkotta az első csapdaképeket: piszkos edények, üres üvegek, hamutartó és cigarettacsikkek asztalra, székre vagy másfajta alátétre rögzített, jellemzően étkezés utáni maradványegyütteseit, melyek köznapi, vízszintes helyzetükből függőlegesbe fordítva, képként lógnak a falon. Az étkezési szituáció összekapcsolása a képzőművészettel nem állt meg ennyivel: a hetvenes évek elején Spoerri már a napjainkban is elevenen élő Eat Art művészeti irányzat híres-hírhedt megalapítójaként szerepelt a nyugat-európai köztudatban. A kiállítást Ligetfalvi Gergely kurátor nyitja meg a fesztivál első napján, melyre szeptember 13-án kerül sor.

 

Iamyank Live Ensemble: elektronika-hangzás szimfonikusokkal

A pulzArt hatodik kiadásának meghívottja, iamyank szóló projektként, kizárólag elektronikus eszközöket használva indult, munkásságát már évek óta nehéz műfaji meghatározásokkal definiálni. Elmondása szerint zenéje „álmodozó, varázslatos zene azokhoz a pillanatokhoz, amikor a belső világunkra szeretnénk koncentrálni”. Hangzásvilágának alapját olyan klasszikus, akusztikus hangszerek adják mint a zongora, cselló vagy brácsa. Az így létrehozott filmzenei hatású szövetre fekszik fel az egyedi építésű, moduláris szintetizátorból és effektekből születő hang folyam.

Iamyank, a számtalan zenei díj tulajdonosa egy különleges felállásban, zenekarával együtt lép fel a pulzArt záró napján, szeptember 16-án, a Tamási Áron Színház nagytermében.

Sajtóközlemény – 2018. augusztus 23.