A kortárs művészeti fesztivál minden napja különleges programokat ígér

A pulzArt 6 kortárs művészeti fesztivál a műhelymunkákra, kiscsoportos tevékenységekre koncentrál idén, azonban nem mellőzve a már megszokott, saját területükön különlegesnek számító színházi, zenei, képzőművészeti és performansz-jellegű produkciókat sem. Íme, egy kis ízelítő a pulzArt idei kínálatából.

Workshopok pulzArt keretében

A fesztivál teljes ideje alatt, illetve még azt megelőzően is, 9 műhelymunka közül választhatnak az érdeklődők. A Fesztivál Építészet műhely az egyetlen, amely megelőzi a rendezvényt, ugyanis ez szeptember 10-13. között zajlik, György Előd és Fülöp Csenge vezetésével. Az Épületvetítés (Projection Mapping) műhely Bordos László Zsolt vezetésével, az Előadóművészet (Express Yourself – Performing Arts Workshop) foglalkozás Horváth Hunor vezetésével, a Kreatív írás (Creative Writing) workshop André Ferenc és Horváth Benji vezetésével, Nyolczas Kriszta Henna festés workshopja, valamint a gyerekeknek szóló Animációs műhely (Hahanta – Creative Animation Workshop) Búzási Gyopár és Hátszegi Zsolt vezetésével mind szeptember 13-án kezdődnek és három, illetve négy napot fednek le.t. A műhelyekre előzetes regisztráció szükséges, a részvételi díjat (ahol esedékes) a Kónya Ádám Művelődési Házban lehet készpénzben vagy banki átutalással fizetni.

Két olyan műhely van, amelyek egynaposak, a brit Blind Summit Theatre vezetésével sorra kerülő bábszínjátszás workshopja (Blind Summit Puppetry)szeptember 16-án, valamint a szintén brit Leafcutter John által vezetett fényszinti workshop, amely zenei műhelyre szeptember 15-én kerül sor.

Egyetlen olyan műhelymunka van, amelyre nem szükséges előre jelentkezni, hiszen folyamatosan és ingyenesen elérhető lesz a Kónya Ádám Művelődési Ház parkjában (56-os emlékpark), ez pedig az egyiptomi Arab Origami Központ vezetője által tartott origami workshop, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.

A foglalkozásokra való jelentkezés feltételeit, valamint a részletes leírást és programot korábbi közleményünkben lehet találni, a www.pulzart.ro oldalon.

Lássuk, akkor, mit kínál a pulzArt azoknak, akik nem csupán műhelyekeni kívánnak részt venni a fesztivál ideje alatt.

Első nap, szeptember 13., csütörtök

Már a pulzArt első napja magán hordozza a fesztivál összművészeti jellegét, hiszen színház, irodalom, film, képzőművészet és zene egyaránt megtalálható a nyitónap programjában. Délután 4-kor nyit a fesztivál László Hajnalka reklámgrafikus egyéni kiállításával, aki a valóság és fikció közti átjárás vizuális lehetőségeivel foglalkozik, alkotásain keresztül véleményt mond és állást foglal a világról és a világ dolgairól. Ezt követően újabb kiállításmegnyitóra kerül sor 17 órától, Daniel Spoerri: Megemészteni a múltat ‒ Eat Art és objektművészet címmel. Az étkezési szituáció összekapcsolása a képzőművészettel Spoerri kézjegyévé vált, hiszen már a hetvenes évek elején Spoerri az Eat Art művészeti irányzat híres-hírhedt megalapítójaként szerepelt a nyugat-európai köztudatban. A kiállítást Ligetfalvi Gergely kurátor nyitja meg. A képzőművészet területéről az irodalom és a zene világába léphetünk be 18.00 órai kezdéssel, amikor Pion István & The Unicorns csapatával találkozhatunk egy világpremier erejéig egy zenés-irodalmi est keretében. Folytatódik az irodalom 7 órakor, Horváth Benjámin A Dicsőséges Európa című kötetének bemutatása kapcsán Selyem Zsuzsa beszélget a szerzővel. Szintén 7 órakor kezdődik a Tamási Áron Színház új előadása, Radu Afrim rendezésében A zabigyerek című produkció. A fesztivál első estéjét a moziban zárhatjuk a Marina Abramović And Brazil: The Space In Between című film vetítésén.

Második nap, szeptember 14., péntek

Pénteken már délelőtt beindul a fesztivál, hiszen a Cimborák bábszínház A halhatatlanságra vágyó királyfi című bábelőadása délelőtt 11 órakor kezdődik. Délután 5 órakor az Arab Origami Központ interaktív origami installációjának bemutatására kerül sor A forradalom madarai címmel, amely során a résztvevők egy (belső) utazáson vesznek részt, és belekóstolhatnak a papírhajtogatás művészetébe. Hat órától irodalmi programra hívjuk a fesztiválozókat, Nepotu’ lui Thoreau, a kolozsvári irodalmi kör szerzőinek fellépését (Ștefan Baghiu, Ștefan Manasia, Alex Văsieș, Szántai János) láthatják az érdeklődők. Ezt követően, hét órától a brit Blind Summit Theatre felnőtt bábelőadása következik. A The Table című díjnyertes produkciójuk 2011 óta 25 országban turnézott, több mint 300 előadással. Főhőse, Mózes, egy egyedülálló „asztali filozófus”, aki viccelődve, flörtölve, irányítóinak pedig folyamatosan ellentmondva próbálja megmagyarázni a nézőknek a bábszínház jellegét. Ugyancsak héttől kezdődik a Művész Moziban a Dominique Abel, Fiona Gordon: Lost in Paris című filmjének vetítése, majd az estét koncertekkel és bulival zárjuk. A Fekecs Ákos Project zenéjében minden hangzás megtalálható a leglágyabb jazz harmóniáktól, világzenei elemektől a fúziós lüktetéseken és páratlan ütemeken keresztül egészen az agresszív hangzásig, míg a Nunki Bay Starship nevű, szintén magyarországi soul-hop örömkvartett lüktető ritmusokkal, pszichedelikus felhangokkal és könnyed soulos dallamokkal örvendezteti meg a pulzArt látogatóit. Az estét a helyi küb_beat és Beast, a brit Leafcutter John, valamint a csíkszeredai RGDN lemezlovasakkal zárjuk.

Harmadik nap, szeptember 15., szombat

Szombat délben gyermekes családok irányába nyit a pulzArt, hiszen a Tűzfészek Tűzzsonglőr Társulat és OzOz, az Arab Origami Központ alapítója foglalják el a Kónya Ádám Művelődési Ház parkját. Délelőtt 11-től  késő délutánig lehet gólyalábas mutatványokat nézni, óriás buborékot fújni, cirkuszi játszóházban játszani vagy papírból formákat hajtogatni. Három órától kezdődik Leafcutter John kétórás fényszinti workshopja, a délután művészeti programjai pedig irodalommal indulnak. Centauri Pennatus titokzatos magyarországi íróval találkozhatnak a kiváncsiskodók 6 órától, beszélgetőtársa László Noémi költő, műfordító lesz. Hét órától ismét a Blind Summit Theatre The Table című előadása van műsoron, majd újból szórakozással zárunk, amely a Főtéren kezdődik K_beat zenéjével, majd egy igazi zenei különlegességet láthatunk a szabadtéri színpadon, a londoni RHI énekesnő előadásában. A sötétedés beálltával a Tűzfészek Tűzzsonglőr Társulat Led Juggling Show-ja kápráztatja el a nézőket, majd a jól megalapozott hangulatot a brit Shunya Live Band fokozza. Virtuóz szólók szállnak az élő zene fölött, Sepsiszentgyörgy Főterén. Alan Keary, avagy Shunya hegedül, basszusgitározik, énekel és elektronikus dobokat meg sample-eket biztosít számítógépe segítségével. Az szombat esti party „hangadói” Pumi, Shunya Live Act, Grid és küb_beat lesznek.

Negyedik nap, szeptember 16., vasárnap

Vasárnap délelőtt folytatódnak a pénteken elkezdődött, négy napos workshopok, a gyerekeket és hajtogatni vágyókat továbbra is várja OzOz, az egyiptomi origami művész. Az ujjak játékának egy sajátságos megnyilvánulási formáját ajánljuk a felnőtt fesztiválozóknak délután 3 órától, amikor Paizs Miklós Don Giovanni című 3 órás ujjbáboperája kezdődik, amely a bécsi, azonos című előadás változatának folytatása, ezúttal bábok segítségével, kicsiben. Öt órától színházi performanszra kerül sor, Kocsmai hurkok 7 jelenetben címmel, Pálffy Tibor rendezésében. Este 7-től a volt Bodok szálló nyer új értelmet, hiszen a magyarországi The Flock Project nevű vertikális tánctársulat hozza el a Mint a madárraj című előadását, amelyben az előadók a volt Bodok hotel homlokzatán táncolnak. Szintén hét órakor kezdődik a Családlátogatás a sorok mentén című irodalmi program, amely során Szonda Szabolcs beszélget a Kemény család tagjaival: Kemény Istvánnal, Szirmay Ágival és Kemény Zsófival. A pulzArt 6 zárókoncertje a magyarországi iamyank Live Ensemble produkciója, amely különlegességnek számít iamyank repertoárjában is, hiszen a számtalan díj tulajdonosa rendszerint egyedül lép fel, szóló projektjeinek alapját a klasszikus, akusztikus hangszerek adják, ezekre épül fel az egyedi építésű, moduláris szintetizátorból és effektekből születő hangfolyam. A koncetről kilépve, 22.00 órától a Video Projection műhely során készült anyagokból láthatunk egy bemutató vetítést a Tamási Áron Színház homlokzatán. A pulzArt afterparty felelősei a Tone Troopers & Friends.

 

Köszönjük, hogy idén is velünk szórakoztok, tanultok!

Sajtóközlemény – 2018. szeptember 5.