A 2019. szeptember 19–22. között Sepsiszentgyörgyön megszervezett hetedik pulzArt kortárs művészeti fesztivál programjában a korábbi évek kiadásaihoz hasonlóan előkelő helyet foglalnak el a műhelyfoglalkozások (workshopok). A kínálat változatos, lesz bohócműhely, designtáska-készítés, betonozás, kollázskészítés és bevezetés az installációk elkészítésének folyamataiba.

Lévén, hogy a 2019-es év Sepsiszentgyörgyön a Diákok Éve, a szervezők olyan programokat igyekeztek a fesztiválra elhozni, amelyek a diákok mozgósítása szempontjából jelentősek, amelyek során szabadjára engedhetik fantáziájukat, s ily módon közelebb kerülhetnek a kortárs művészetek gondolatiságához. Bár a pulzArt-ra tervezett műhelyek több korosztályt is céloznak, a fiatalok számára idén kiemelt relevanciával bírnak.

A magyarországi S39 Hybrid Design Manufacture BETON workshopja során a résztvevők bekapcsolódnak a betonozás gyakorlati tevékenységeibe, és lehetőségük lesz hazavihető, plasztikus elemek öntésére is. A cél megismerni az anyag sajátosságait, annak felhasználási lehetőségeit, mindezt csapatban, a közös munka örömének feltétele mellett. Egy-egy gyerekeknek és felnőtteknek szóló, 15 fős csoporttal indítják a foglalkozást. Csütörtökön, szeptember 19-én a jelentkezők egy-egy betonöntő, majd szombaton, szeptember 21-én egy-egy zsaluzatbontó, utómunkálatos műhelyen vesznek majd részt. A gyerekeknek tartott foglalkozás mindkét alkalommal 10:00–14:00 között, a felnőtteknek szóló pedig 15:00–19:00 óra között zajlik. A részvétel regisztrációhoz kötött, teljes áron 100, diákoknak csoporttól függetlenül 50 lejbe kerül. Határidő: 2019.09.15., éjfél. A gyerek csoportba 8 és 14 éves kor közöttiek jelentkezését várják. Jelentkezési űrlap:

Az osztrák Walter Anichhofer színész, rendező és színházpedagógus Ízelítő a bohóclétből (A Taste of Clown) címmel tart műhelymunkát a pulzArt alatt, melynek során a résztvevők a magukban rejlő bohóc felkutatására vállalkoznak. A háromnapos, szeptember 19–21. között a Kónya Ádám Művelődési Házban sorra kerülő workshop napi 3 órás tevékenységet foglal magába két, maximum 12 személyes csoport számára. A szakmai csoportba az előadóművészet bármely ágazatában (színművészet, bábszínészet, tánc, mozgásszínház) már jártas jelentkezőket várnak, az amatőr csoportba pedig olyan 14 éven felüli érdeklődőket, akik nem feltétlenül rendelkeznek előadói tapasztalattal. Tekintettel arra, hogy a műhelymunka angol nyelven zajlik, alapszintű angolnyelv-tudás szükséges a jelentkezéshez, melynek határideje szeptember 10., éjfél. A részvételi díj 100 lej, kedvezményesen 50 lej, ez viszont a belépőt is tartalmazza a csütörtöki Coulrophobia: két bohóc egy kartonvilágban rekedve című előadásra. Jelentkezési űrlap:

A szeptember 21–22. között tartandó Re+Concept designtáska workshop a magyarországi Medence Csoport saját fejlesztése – igaz ez az elkészíthető tárgyakra és az alkotási folyamat menetére egyaránt. A workshop bármilyen összetételű csoport számára biztosít bekapcsolódási lehetőséget, az alkotás örömét, felszabadító érzését úgy garantálva, hogy ehhez semmiféle előzetes gyakorlatra, tudásra, de még különösebb kézügyességre sincs szükség. A workshop során a résztvevők használt reklámmolinókból készítenek majd látványos, praktikus, egyedi designtáskákat. A műhely az upcycling szellemét valósítja meg, az újrahasznosítással egyben új, magasabb funkciójú termék jön létre. A műhely mindkét napon 10:00–16:00 között zajlik, 13:00 óráig bármikor meg lehet érkezni, hiszen egy táska elkészítése körülbelül három órát vesz igénybe. A műhelyen 12 éven felüli diákok vehetnek részt ingyenesen, ám ehhez előzetes regisztráció szükséges. Határidő: 2019.09.15., éjfél. Jelentkezési űrlap:

Benedek Levente képzőművész tizenöt éve gyűjt plakátokat, szórólapokat, karkötőket, matricákat, fotókat, színház- és koncertjegyeket, tehát mindenféle nyomtatott emléket, amely az útjába kerül. Két éve kollázsokat készít ezekből. A fesztivál ideje alatt naponta 11:00–17:00 óra között a Tamási Áron Színház előcsarnokában zajló COLL[AGE] workshop résztvevőit Benedek Levente arra invitálja, hogy vigyék el a foglalkozásra saját papíralapú emlékeik gyűjteményét, amiből aztán az alkotó gyűjteményét is felhasználva saját, hazavihető kollázst készítenek.

A fentiek mellett két személynek lehetősége nyílik betekintést nyerni egy komplex installáció elkészítésének folyamatába is. Kovács Kinga képzőművész ugyanis precíz, türelmes segítőket keres a szeptember 12–16. közötti periódusra, hogy közösen építsék fel sepsiszentgyörgyi egyéni kiállításának két alkotását. Kovács Kinga egyéni kiállítása az Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK) szervezésében valósul meg, a megnyitó szeptember 21-én lesz a Lábasházban. Érdeklődni, jelentkezni a művésznőnél lehet a kovacskinga1987@yahoo.com e-mail címen.

Bővebb információk elérhetőek a www.pulzart.ro honlapon.

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kónya Ádám Művelődési Ház