A pulzArt élen jár abban is, hogy helyi, vagy helyi érdekeltségű fiatal művészek számára megnyilvánulási teret biztosítson.

Bartha Beáta AMAZE nevű installációjának a neve is szójáték: a maze, vagy amaze – az angol kifejezések a labirintus, esetleg a lenyűgöz jelentéssel bírnak. Az alkotás maga szociális funkcióval ellátott, nettósítható tárgy, amelyet stilizált ülőhelynek lehet értelmezni. A művész maga is rámutat: olyan alkotást szertett volna, amely összehozza az embereket. A fémszerkezetre szerelt lapok ülőhelyként fungálnak, de a korábbi reklámmolinóból újrahasznosított, átfestett textíliák is funkcionálisak, árnyékot vetnek a beszélgetőkre. A tárgy szállítható is – az alkotó azt is elmondta, hogy a forma és a színek a pulzArt 7. kiadásának vizuális kommunikációs világára reflektálnak, ezt adják vissza, szelíd módosításokkal.

Fekete Bálint formatervező egy fát mintázó alkotással jelentkezett: a talapzatra szerelt fa közepén több kocka található, amelyek a helyes sorrendben fordítva egy áramkört zárnak, amely eredményeképp kigyúlnak a fa ágára fűzött LED-ek. Az alkotó a fa közepére több kockát helyezett el: fából, kőszerű anyagból és nem utolsó sorban műanyagból készítve. A Balance nevű, kontemplatív alkotás az emberiség anyaghasználatát jelképezi. A fejlődés során a fától, a kőtől eljutottunk a műanyagig, amelyből most újabb lépés következik: a felsoroltakból az egészséges, fenntartható anyaghasználat következik, amely úgy ötvözi a létező technológiákat, hogy azok a lehető legnagyobb mértékben környezettudatosak maradjanak.

Benedek Levente köztéri installációja a Kőszínpadon kapott otthont. A művész ezúttal is a papírhulladékot gondolja tovább. Elmondása szerint a hulladékok szelektív gyűjtésével jutott eszébe, hogy a papírral más tervei vannak. Ezeket egyfajta komposztnak használja fel: a papírzsebkendőtől a villanyszámláig mindennek jut hely, amit aztán vízzel vegyítve beőröl, majd egy háló segítségével szárazra présel. Az így kinyert anyagba föld és fűmagok kerülnek, olyan közeget teremtve, amiből könnyedén kibújik a növények csírája. Ennek a folyamatnak a fázisait lehet megtekinteni Sepsiszentgyörgy főterén, ahol a frissen készített papírkomposzttól egészen a már élettel teli papírig minden állapotot meg lehet találni.

Kiss Bence