Van valami megnyugtató rend a színes tintákkal rótt betűkben. Puha grafittal húzott segédvonalak közt megtelepedő erő. Zöld, piros, kék színekben lakó szabályos formák. Egyenes vonalak és hajlított húzások. Távolról nézve apró képeket hoznak létre, kis ikonokat, közelről pedig sorok látunk. Következésség, ismétlődés, szertartásosság. A Plugor Sándor Művészeti Líceum grafika szaktermének berendezett térében zajlik a négy napos kreatív műhely, melyet a pulzArt alatt Sorin Trăistaru bukaresti kalligráfus vezet.

A betű születésének a megértése érdekel – mondja Szonda Hanga, frissen végzett belső építész, aki azért vesz részt a műhelymunkán, mert hasznosnak találja további pályáján. Tervek bemutatásakor, prezentációk esetében gyakran fordulnak tipográfiai elemekhez, magyarázza, és logók tervezéséhez is alkalmazható. Első két napon a gótikus betűkkel (quadrata textúra) ismerkedett a leginkább grafikusokból, dizájnerekből álló résztvevő csapat. Az utolsó két napon a brush lettering elnevezésű stílust próbálják ki.

Szigorú szabályok kötik a gótikus írásmódot, a tollheggyel ellátott írókát tintába mártani, majd azzal egyenes vonást létrehozni nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Lényegesen fontosak az arányok, a speciális tollhegy megtart egy bizonyos mennyiségű tintát, majd a heggyel létrehozott mérethez kell igazítani a többi betűrész hosszát.

A kalligráfiai gyakorlat nem garancia arra, hogy a kézírásunk szebb és olvashatóbb lesz – meséli a kalligráfus, akinek sok esetben kellett felvilágosítani gyermekeik kézírását kijavítani vágyó szülőket, hogy nem ezen van a lényeg. Relaxáló ez a pontosság – folytatja Hanga, ám a mester azt is kiemeli, hogy számára sűrű koncentráltságot és jelenállapotúságot kér az írás folyamata.

Talán éppen ez a precizitást igénylő művészi tevékenység lehet egy, a rohanás elleni terápiás eljárásunk. Várjuk a folytatás betűit, a két stílus vizuális játékát!

Prezsmer  Boglárka

Galéria