Gianina Cărbunariu pillanatnyilag az ismertebb hazai kortárs drámaírók mezőnyéből is kimagaslik – joggal. A szociálisan rendkívül érzékeny alkotó a Tigrissel egy meglehetősen szatirikus hangvételű, de humoros előadást nyújt. Olyasmi ez, ami a Tein Teatroom csapatának különösen a kezére játszik.

Bő éves kihagyás után, a PulzArt-ra tért vissza a felolvasó-kocsmaszínház csapata: Pálffy „Hobó” Tibor, Kolcsár József, Derzsi Dezső, Kónya Ütő Bence, illetve mint vendég, Rácz Endre, a Tamási Áron Színház fiatal művésze és Luiza Zan jazzénekes.

Cărbunariu ezúttal is egy megtörtént esetből indul ki. A történet dióhéjban egyszerű: a nagyszebeni állatkert Mihaela nevű tigrise megszökött a rácsok mögül, a bepánikolt hatóságok hívására érkező vadász pedig végzett az állattal. Az ügy meglehetősen nagy médiavisszhangot generált. Cărbunariu kutatómunkája során nem csupán az esetről érdeklődött a város lakói közt, hanem a félelmeiket, világnézetüket is igyekezett feltérképezni.

A darabban a csavar egyszerű, tulajdonképp egy Woody Allen-gondolatra emlékeztet: az amerikai rendező állítólagosan nem szívesen jár állatkertbe, lévén, hogy nem tudja, a rácsok melyik oldalán is van. Hasonló az érzés itt is: Mihaela, ami emberi név, valóságos személyként jelenik meg, a szereplők, pedig mockumentary, azaz ál-dokumentum színházi formában viszonyulnak hozzá.

Ezt a jelleget erősíti a Teatroom megközelítés is: az előadást végig filmezik, mintha a néző híradót, vagy szappan-realityt nézne. Cinizmus szorult a csapatba is: a magyar színészek közé érkező román jazzénekesnő mindenképp kuriózum, olyasmi, ami éppen illik Cărbunariu gondolatához.

A Tein Teatroom csapata szándékosan trollkodja szét az előadást, de a jó ízlés határain belül és ez teszi szerethetővé a produkciót. A város főterén zajló előadás sikere most is elsöprő volt!

Kiss Bence

Galéria