Az élet összes területéről boronálható össze egy-egy kollázs – ezt bizonyítja Daniel Spoerri képzőművész munkássága. Az objektművészet, vagy tárgyművészet érdekes színfoltja az aktuális képzőművészetnek, mert ne essék tévedés, Daniel Spoerri a maga 88 évével még mindig aktuális.

Az emberi cselekvések, interakciók leginkább az emlékekben leképződő nyomokat hagynak. A tárgyi bizonyítékokat könnyen nyeli el az idő, az emberi emlékezés pedig az apró részleteket átalakítja, vagy egyszerűen elmángálja.

Spoerri munkáiból a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben nyílt tárlat leginkább a tárgyakból kialakított kollázsra emlékeztet. Romantikusnak tűnő vacsorák maradékai, a fél zsemlétől, a mosatlanig, a poháron át a borosüvegig, sok mindent vonultat fel. A tárgyak elhelyezése a szövegkörnyezetre is rálátást engedélyez, megmutatja, hogy a történtek miként zajlottak.

Persze van a tárlatban sok egyéb jellegű műtárgy is: konyhai eszközökből összeállított tárgyegyüttes, képeke, amelyekre tárgyakat ragasztott a művész, ezáltal új értelmet kölcsönözve nekik, de a MAGMA pincehelyiségében folyamatosan zajlik a Spoerri művészetéhez jó értelmezési hátteret kölcsönző interjú vetítése is.

Daniel Spoerri Galațion született, munkásságát leginkább a hétköznapi helyzetükből elmozdított, dísztárgy szerűen falra szerelhető terítékkekkel alapozta meg: az Eat Art művészeti irányzat alapítójaként tartják nyilván, a sepsiszentgyörgyi kiállításának keretében ebből is sokat láthat a közönség. A tárlat november 30-ig látogatható.

Kiss Bence