Klasszikus japán hangzást idéző csengőjáték itatja át a Tamási Áron Színház nagytermét. A Tokyo Sound Land telt ház előtt lép színpadra. A trió két tagja, Ametsub és Anchorsong Egyik tagja Anchorsong van jelen, ez utóbbi DJ és producer visszatérő vendég a fesztiválon. Fellépésüket kiegészíti a sepsiszentgyörgyi String Quartet vonósnégyessel, míg a vizuált Bordos László Zsolt biztosította, így vált egyedi és megismételthetetlen produkcióvá a zárókoncert. Maga a muzsika kellemes egyveleget képez a hagyományos és DJ vonal, a keleti és európai hangzás közt.

Mindehhez vizuális kalandozás is jár, csengettyűk hangja után szó szerint kelünk útra, a színpadon a nehezen kivehető szélű országút látványa tölti ki a teret. Összefonódik érzelmeiben a zene és a vetített tartalom. Ahogy a tájkép kiteljesedik, a hangzás is erőteljesebb, telítettebb lesz, a csengettyűket pulzáló basszus, illetve a bambusz szélcsengő hangja váltja. Megváltozik a téma, érzésre olyan, mintha eltávolodna a talajtól, a szélzajt imitáló sistergés is becsúszik a zenébe. Képeken évszakokat járunk végig, de a zene furcsa mód a tél beálltával sem lesz rideg, játékos marad mindvégig.

A produkciónak különösen kellemes hangulatot kölcsönöz a xilofonszerű hangszer, a mbira. Ez adja a távol-keleti jelleget, jazzes értelemben véve ez a hangszer teremti meg a témát, amelyet a DJ továbbragoz. Az első szakasz lezárása kissé meredek, szakításszerű.

A produkcióhoz vonósnégyes is tartozik: a koncert második része kottára támaszkodik, a kortárs komolyzenével kokettál, de a hangzástól a big band jazz érzés sem idegen. Anchorsong az első „felvonás” során különösen lassú, alapos témafelépítést használ, ez az esemény második részére azonban hangsúlyosan megváltozik. A vizuális élmény is más: most már vonalakból felépülő, a nonfiguratívba hajló fekete-fehér élmény.

A koncert teljes élményt nyújt, olyasmit, ami kapcsán a DJ-k világától idegenek is megtapasztalhatják, hogy mekkora zenetechnikai lehetőség nyílt meg a számítógépekkel. A koncert újra teljes érzést ad: a PulzArt eseményeire tökéletes záróakkord.

Kiss Bence

Galéria