Duminică seara, sala mare a Teatrului Tamási Áron a fost pătrunsă de un sunet clasic japonez. Concertul de închidere a festivalului a fost oferit de Tokyo Sound Land, formație care a concertat cu sala plină. Pe scenă a apărut Anchorsong, DJ și producător, care este un musafir recurent al festivalului. Spectacolul său a fost completat de cvartetul de coarde String Quartet din Sfântu Gheorghe, pe când partea vizuală a fost asigurată de Bordos László Zsolt, astfel concertul de închidere a celei de-a 5-a ediții a festivalului de arte contemporane pulzArt devenind o producție unică și irepetabilă. Muzica în sine a fost o combinație extraordinară între tradițional și muzica DJ, între sunetele orientale și cele europene. Spectacolul oferit a reprezentat chiar și scopul festivalului, și anume acela de a familiariza tendințele artei contemporane, de a îmbina, a oferi un punct de întâlnire a diferitelor culturi, de a oferi un spațiu de trecere, de experimentare între genurile muzicale.

În perioada 31 august – 3 septembrie, numeroasele producții teatrale, muzicale și artistice au adus o energie proaspătă, revigorantă municipiului Sfântu Gheorghe. Anul acesta, festivalul pulzArt a fost caracterizat printr-o puternică prezență internațională, municipiul găzduind artiști din Marea Britanie, Franța, Germania, Polonia, Austria, Japonia și Ungaria, cât și artiști locali.

Spectacolul teatral intitulat „Ernelláék Farkaséknál”, cât și filmul sub același titlu, au devenit în mod incontestabil unele dintre evenimentele favoritele din cadrul festivalului. Publicul a avut posibilitatea să vadă producția în ambele variante și mulți au fost cei care au fost interesați chiar și de întâlnirea cu publicul, unde creatorii au povestit faptul că ei nu au vrut să se ocupe cu viața cotidiană, ci mai degrabă scopul lor a fost acela de a se concentra pe subiecte, probleme de familie și de relație, care afectează în mod direct pe toată lumea. Regizorul Hajdu Szabolcs a stabilit chiar și modalitatea acesteia: trebuie să vorbim despre aceste lucruri într-un mod în care să dispară peretele între public și artiști, fiindcă acesta este singurul mod de a spune adevărul.

O cu totul altă lume a fost reprezentată de spectacolul de dans „Hakanaï”, din Franța, în care se combină arta digitală cu viața teatrală, însă imaginile în mișcare nu au completat spectacolul, ci au fost parte activă, participanți ai spectacolului. Akiko Kajihar a dansat, atât la figurat cât și la propriu, la limita dintre imaginație și adevăr, mișcările sale fiind inspirate din unitățile minuscule ale haiku-ului japonez, arătând puterea elementară a minții umane și a naturii.

Unul dintre punctele culminante ale celei de-a 5-a ediții pulzArt s-a datorat artistei Lulu James din Marea Britanie, originară din Tanzania, care a fascinat publicul prin vocea ei impresionantă, energia inegalabilă și lejeritatea ei atrăgătoare. Cântăreața a dat culoare spectacolului nu doar prin vocea ei, ci și prin mișcările unice, prezentând întreaga producție cu lejeritate şi naturalețe.

Toată lumea poate să creeze muzică, trebuie doar să-și deschidă mâinile și inimile, aceasta a fost ideea de bază a membrilor atelierului Béla, care în cursul zilei de sâmbătă au creat instrumente pentru copii, iar duminică i-au inclus pe copii în jocul de-a dirijorul. Tot copiilor și celor cu suflet de copil li s-a adresat și spectacolul de umbre „Rățușca cea urâtă”, prezentat de teatrul britanic Finger & Thumb Theatre, care a relatat cu mult umor și delicatețe vizuală povestea rățuștii care a devenit o lebădă frumoasă.

În programul literar al festivalului, publicul a avut parte în fiecare zi de câte o delicatesă, scriitorii Peer Krisztián, Florin Iaru, membrii Selecționatei Scriitorilor Maghiari și Szabó Róbert Csaba reprezentând diferite lumi literare, dar aici, la pulzArt, s-a păstrat un loc chiar și pentru „Dacia neagră” și fotbalul cultural, satira socială și auto-reflexia profundă. Tot în cadrul acestui an, festivalul s-a îndreptat și către științele sociale, susținându-se prezentări despre teorii ale conspirației, scenarii post-capitaliste și cultura islamică.

Petrecerile de seară, de noapte au reprezentat o esență comprimată a atmosferii festivalului, un cadru în care se îmbină întâlnirile literare din acea zi, spectacolele de teatru și rămășițele, experiențele unei expoziții, în timp ce petrecăreții sunt conduși de DJ – reprezentanți ai unei lumi muzicale impresionante, aici, printre alții, fiind prezenți Kimyan – DJ din Austria și Persian Empire, din Germania.

Festivalul de patru zile a oferit 32 de programe, dintre care pentru cele cu bilet de intrare s-au vândut 1.200 de bilete, iar la evenimentele cu intrare liberă au participat peste 1.500 de persoane, iar proiecția Spidron, disponibilă în Spaţiul Expoziţional de Artă Contemporană Magma a fost vizionată de aproape 500 de persoane.

Organizatori: Casa de Cultură Municipală „Kónya Ádám, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe

Co-organizatori: Biblioteca JudețeanăBod Péter, Spaţiul Expoziţional de Artă Contemporană Magma, Asociația Audio-Vizuală „Tone Troopers

Parteneri: Consiliul Județean Covasna, Ansamblul de Dansuri „Trei Scaune” – Háromszék, Teatrul „Tamási Áron, Teatrul de Mișcare Studio M, Teatrul de puși Cimborák, Teatrul „Andrei Mureșanu”, Centrul de Artă Transilvană, Casa cu Arcade, Asociaţia Culturală şi de Tineret MUKKK, Kónya et Kónya Ponopol, Galeria Köntés, Ceainăria Tein.

Susținut de Fondul Cultural Național (FCN), Asociația Scriitorilor.