Jovial, relaxat și cu sinceritatea-i caracteristică, Florin Iaru a creat vineri seara la Tein o atmosferă extrem de plăcută, dând mai degrabă sentimentul că te afli la o discuție amicală cu un prieten vechi și drag decât cu un scriitor, poet, publicist și jurnalist de calibrul său. Moderată de criticul literar brașovean, Adrian Lăcătuș, discuția a alunecat lin, dar pigmentată cu umor, prin diverse momente ale vieții și activității lui Florin Iaru, pornind de la zilele în care în mintea sa a încolțit pentru prima oară gândul de a scrie și ajungând la zilele de glorie ale creației sale scriitoricești. În felul acesta, oamenii veniți la întâlnire au ajuns să descopere direct de la el aspecte care țin de modul său de gândire, de felul în care percepe lumea și în care se raportează la faptul de a scrie.

Prima relatare amuzantă a fost din armată, când împărtășea opinia camarazilor săi cum că nu e bine să citești ce scriu alții pe motiv că te expui riscului de a fi influențat în propriile păreri. Remarca unuia mai lucid dintre ei „Vă dați seama că, dacă voi nu citiți ce scriu alții, nici ceea ce veți scrie voi nu va fi citit de nimeni?” a venit însă ca o revelație. Acela a fost momentul în care a înțeles că, pentru a putea scrie, trebuie mai întâi să citești mult, cât mai mult, în special pentru a îți da seama cum se construiește o poveste. În context, scriitorul a făcut deliciul publicului feminin printr-o afirmație care a stârnit zâmbete aprobatoare. „Cel mai mare povestitor al lumii nu a fost Homer, ci Sheherezada, cea care și-a câștigat viața cu geniul povestirii. Femeile chiar au geniul povestirii și povestesc mult mai multe decât pot povesti bărbații la o bere. Noi vorbim despre altceva”, a spus Iaru pe un ton glumeț.

Publicistul a subliniat între altele că oricine poate scrie atât timp cât găsește calea de a transmite limpede povestea pe care vrea să o relateze. „Unde? Cine? Ce? Cum? – acestea sunt lucrurile esențiale unei povești. Altfel, nu iese povestea. Un autor care se dezlănțuie pe pagini întregi despre natura umană, Univers și alte idei filosofice arată că habar n-are despre ce vrea să povestească. Așadar, oricine poate să scrie, dar nu oricine poate să scrie”, a spus invitatul pulzArt, adăugând că valoarea unui scriitor se observă atunci când cititorii spun „Eu așa ceva nu am mai citit. Sunt sclavul (sclava) ta. Fă ce vrei cu mine!”

Interesantă și poate chiar surprinzătoare a fost și opinia sa despre ceea ce înseamnă tehnologia modernă și felul în care aceasta afectează relațiile și comunicarea interumană. „Faptul că oamenii stau pe telefon când sunt la masă cu alți oameni nu înseamnă decât că nu și-ar fi dorit să fie acolo, cu acei oameni. Tehnologia se conturează astfel ca un El Dorado al vremurilor în care toată lumea alerga după El Dorado, dar nimeni nu știa ce este. Este o evadare, o rupere de realitatea care ne obligă să facem ce nu ne dorim. Nu sunt mulți cei care au norocul să facă doar ceea ce își doresc și atunci salvarea și-o găsesc în telefon. Când deschizi telefonul? Când ești plictisit de ce se petrece în jurul tău, nu?”, a declarat cu optimism scriitorul.

Înainte de a începe să citească fragmente din cea mai recentă carte a sa, „Sînii verzi”, lansată anul acesta la Târgul de Carte Bookfest, Florin Iaru a primit de la Adrian Lăcătuș o întrebare care a suscitat curiozitatea multora dintre participanți. „Cum ți se pare prostia modernă?”„Eu cred că prost nu este cel care nu poate să înțeleagă, prost e cel care nu vrea să înțeleagă. Nu vrea să asculte niciodată de niciun argument. Chiar azi dimineață citeam un text al lui Freud care încerca să explice de ce oamenii care au fost victime ale unei căsnicii ratate aleg ulterior același tip de oameni în loc să caute un alt gen. Și eu am fost prost de multe ori. Am crezut lucruri pe care am vrut să le cred, dar m-am vindecat. În orice caz, nu toți cei pe care îi declarăm proști sunt într-adevăr proști”, a venit replica amplă a lui Florin Iaru care a demonstrat printr-o serie de exemple cum percepția față de prostie poate fi eronată.

Bucuria publicului de a sta de vorbă cu unul dintre cei mai cunoscuți și mai apreciați scriitori de la noi a fost cel mai bine exprimată de un tânăr participant la eveniment. „Îmi place mult Florin Iaru. Ca om și ca scriitor. Mi s-a părut că întâlnirea asta a durat foarte puțin. Simt că aș putea sta în prezența lui zile în șir fără să mă satur. Le mulțumesc celor care au avut ideea de a-l invita la Sfântu Gheorghe.”

Mirela CARA

Galerie