Așa cum ne-a obișnuit deja, pulzArt a inclus și în această ediție întâlnirea dintre publicul iubitor de literatură și un scriitor. Astfel, în Ceainăria Tein a fost prezentă scriitoarea Lavinia Braniște, cunoscută în mod deosebit pentru romanul „Interior zero”, publicat în 2016 de Editura Polirom, alături de crititcul literar Adrian Lăcătuș.

Cei prezenți la eveniment au aflat că activitatea literară a Laviniei Braniște cuprinde o serie de traduceri, dar și poezie, proză scurtă și cărți pentru copii. Întrebată despre activitatea sa literară în zona poeziei, scriitoarea a afirmat că nu se consideră tocmai poetă și că volumul „Poveşti cu mine”, apărut la Editura Paralela 45 în 2006, nu a fost perceput de ea ca un debut în poezie, ci mai degrabă ca o chestiune care ține de o conjunctură favorabilă.

Lavinia Branișe, al cărei roman a fost tradus și în limba maghiară, consideră că proza se potrivește mai bine cu ea și cu genul de mesaj pe care dorește să îl transmită publicului cititor. Întrebată în ce măsură o atrag subiectele contemporare și respectiv lumile din societatea actuală, autoarea a afirmat că nu caută în mod expres un anumit tip de poveste, ci lasă poveștile să ajungă la ea. „ Nu mă atrage un mediu anume. Îmi place să observ oamenii, să mă uit la ei. Poveștile au venit mereu spre mine. Nu am o înclinație pentru un mediu sau altul”, a precizat ea, subliniind că romanul „Interior zero”, deși se bazează pe o experiență personală, este departe de a fi autobiografic, așa cum cred mulți dintre cei ce l-au citit.

Lavinia Braniște le-a dezvăluit cititorilor săi veniți la Tein că, după 16 ani de stat în Cluj-Napoca și București, a decis să se întoarcă în orașul natal, Brăila, unde crede că este mult mai aproape de subiecte interesante, căci lumea reală este în orașele de provincie, nicidecum în cercurile culturale din marile orașe. Mutarea a ajutat-o să constate, printre altele, că femeile din urbea în care a revenit sunt deosebit de religioase și bisericoase, fenomen pe care intenționează să îl studieze mai de aproape și care s-ar putea solda cu apariția unui alt roman.

Referitor la un nou roman, vestea bună legată de activitatea literară a Laviniei Braniște este că, în această perioadă, la Editura Polirom este pe cale să apară o nouă carte a sa, al cărei titlu nu a fost dezvăluit.

De asemenea, autoarea care nu i-a neglijat nici pe copii și a scris câteva cărți pentru ei, cum sunt „Rostogol merge acasă”, „Rostogol păzește pepenii” sau „Rostogol și vulcanii noroioși”, a declarat că simte că, de la o carte la alta și în urma feedbackului dat de copii în cadrul unor întâlniri directe, și-a perfecționat scriitura și intenționează să continue publicarea de noi cărți pentru cei mici.

Cuceriți de simplitatea discursului său și de modestia cu care se prezintă pe sine, cititorii prezenți la întâlnire, dar și cei care nu îi cunoșteau încă operele, au fost foarte încântați să pună întrebări și să obțină autografe, ceea ce demonstrează că nevoia noastră de literatură contemporană există, indiferent de părerile critice și judecățile mai mult sau mai puțin justificate care se emit constant în privința scriitorilor de la noi.

Mirela CARA