Dublu sau… un mic! – Discuție gastroliterară și întâlnire cu publicul a scriitorilor András Cserna-Szabó și Benedek Darida (Ungaria)

În 22 septembrie, Szimpla Sf. Gheorghe va găzdui un dublu eveniment literar și culinar: de la ora 15, scriitorii András Cserna-Szabó și Benedek Darida vor găti pentru degustare tocană milaneză din burtă de vită (trippa alla milanese / busecca), discutând între timp despre corelații dintre artă culinară, gastronomie, creație literară și viața cotidiană, din perspectivă personală, iar la ora 17 va începe întâlnirea și discuția-portret cu András Cserna-Szabó, al cărui interlocutor va fi Szabolcs Szonda, directorul Bibliotecii Județene „Bod Péter” din localitate.

András Cserna-Szabó este unul dintre cei mai prolifici și ingenioși prozatori maghiari contemporani, cu o imaginație debordantă și o apetență pentru un mod de a povesti care absoarbe parcă instantaneu cititorul. Proza lui străbate planuri vaste ale existenței individuale și colective, timpuri istorice și prezentul continuu, rămânând, însă, permanent în legătură cu viața de la firul ierbii, cea cotidiană, cu tot sublimul și banalul, tristețile și bucuriile, realul și grotescul sau ironicul acesteia, învăluite în dorința de magie, de miraculos spre care tindem uneori cu toții. Este, deasemenea, cunoscut ca autor al unor scrieri apreciate cu tematică gastro-culinară, cât și ca autor și redactor remarcabil al unor reviste literare și culturale prestigioase din Ungaria. A publicat până acum mai mult de zece volume proprii sau scrise în postură de coautor (romane, printre care și gastro-romane, nuvele, eseuri), mai multe scrieri ale sale fiind traduse în engleză, germană, polonă, română și chiar vietnameză, activitatea lui literară fiind recompensată cu mai multe premii importante.

Benedek Darida se autodefinește ca fiind „redactor, literat ocazional și bucătar din hobby”. Este coautor, alături de András Cserna-Szabó, al cărții Nagy macskajajkönyv (aproximativ: Dicționar de mahmureală), care are mai multe ediții până astăzi, apărând și în polonă și vietnameză. Este autor al volumului gastroturistic scris în engleză și intitulat Grand Budapest. Publică în reviste și antologii scrieri cu teme variate, mai ales culinare. Contribuie în postură de chef asociat la desfășurarea unor evenimente culturale și literare.

Ora și locația: IX. 22. ► 15:00 și 17:00 ► Szimpla Sfântu Gheorghe

Artiști Similari

Povești spre interior zero – întâlnire cu scriitoarea Lavinia Braniște