duminică, 13 decembrie, 20,00, Sala Festivă a Liceului de Arte Plugor Sándor

Formaţia Arifa, care a luat fiinţă în anul 2010, îmbină tradiţiile muzicale strămoşeşti din Orientul Mijlociu şi balcanice, cu jazz-ul şi cu elemente de improvizaţie contemporană. Cei patru membri ai formaţiei provin din patru ţări diferite, crescând în patru culturi diferite, astfel că, în muzica lor, se fac auzite şi elemente ale muzicii populare româneşti, turceşti/olandeze, nemţeşti şi greceşti.

Alex Simu, membrul trupei de naţionalitate română, cântă la saxofon şi clarinet, ztilizând şi  Live Laptop, Michalis Cholevas, muzicianul de origine greacă interpretează la tarhu şi la ney turcesc. Artistul german Franz von Chossy cântă la pian, iar Sjahin During, membrul de naţionalitate turco- olandeză, interpretează la instrumente de percuţie afro – anatolice.

Albumul de debut al trupei, „Beyond Babylon”, s-a bucurat de numeroase recunoaşteri pe plan internaţional. Melodiile de pe album crează o atmosferă de basm, fiind incluse ritmuri mai rapide, elemente noi, care completează lumea muzicii sălbatice şi aventuroase a Orientului bogat. Şi cel de-al doilea album, „Anatolian Alchemy”, a primit numeroase laude, atât din partea criticilor, cât şi din partea publicului care, de nenumărate ori s-a ridicat în picioare, la sfârşitul concertelor.

Particularitatea Formaţiei Arifa este aceea că reînvie, reinterpretează şi contopeşte patrimoniul muzical din Babilon, Istambul, Bucureşti şi Amsterdam. Formele tradiţionale le îmbină cu elemente contemporane, improvizative, cu lumea sunetului electronic, aducând mai aproape cultura străveche de muzica contemporană cu care s-a obişnuit omul zilelor noastre. Culturi muzicale aflate la distanţe semnificative de spaţiu şi timp, formează un totunitar foarte armonios, şi din anumite părţi ale acestui complet, se eliberează energii care stimulează imaginaţia ascultătorului.

Misiunea cea mai importantă a formaţiei este armonia, naşterea sunetului perfect şi invitaţia la călătoria muzicală. Interpretează cu diferenţe de nuanţă, prin care ascultătorul, pe nevăzute, se cufundă în lumea sunetelor, mediul înconjurător extern dispare, iar centrul existenţei devine, pentru moment, sunetul.  Melodiile trupei Arifa ne încetinesc, ne calmează, ne energizează, şi ne ajută să ne rupem pentru o clipă de lumea această rapidă în care trăim, şi să ne experimentăm trăirile şi simţirile.

Artiști Similari

Arifa, simbol de multiculturalitate