december 13., vasárnap, 20.00, Plugor Sándor Művészeti Líceum díszterme

A 2010-ben megalakult Arifa világzenei együttes Közép-keleti és balkáni ősi zenei hagyományokat vegyít jazz és kortárs improvizatív elemekkel. A formáció négy tagja négy különböző országból származik, négy különböző kultúrában nőtt fel, így a román, török/ holland, német és görög népzenei hangzásvilág is felsejlik zenéjükben. Alex Simu a romániai nemzetiségű zenekartag szaxofonon és klarinéton játszik, valamint Live Laptop-ot használ, Michalis Cholevas görög zenész tarhun és török ney-en, Franz von Chossy német művész zongorán, Sjahin During török-holland nemzetiségű zenekartag pedig afro-anatóliai ütőhangszeren játszik.

A formáció debütáló albuma a Beyond Babylon nemzetközi szinten számos elismerésben részesült. Az album zeneszámai meseszerű atmoszférát teremtenek, beemelik a gyorsabb ritmust, az újkori elmeket, amelyek kiteljesítik a gazdag Kelet vad és kalandos hangzásvilágát. A második lemezük, az Anatolian Alchemy-nek is igen pozitív visszhangja volt a zenekritikusok és a koncertek végén gyakran felállva ünneplő közönség körében.

Az Arifa sajátossága abban rejlik, hogy feléleszti, átértelmezi és egyesíti Babilon, Isztambul, Bukarest és Amszterdam zenei örökségeit. A hagyományos formákat pedig kortárs, improvizatív elemekkel, elektronikus hangzásvilággal vegyíti, közelebb hozván az ősi kultúrát a kortárs zenéhez szocializálódott ember számára. Az időben és térben egymástól lényegesen távol álló zenei kultúrák egy harmonikus egésszé állnak össze, és a különböző részek együtteséből olyan energiák szabadulnak fel, amelyek beindítják a hallgató képzeletvilágát.

A harmónia, a hang kiteljesedése és a zenei utazásra hívás a formáció legfontosabb küldetése. Árnyalati különbségekkel játszadoznak, amely által a hallgató észrevétlenül elmerül a hangzásvilágban, a külső környezet megszűnik létezni, és a hang válik pillanatnyi léte középpontjává. Az Arifa zenéi lelassítanak, megnyugtatnak, feltöltenek és abban segítenek, hogy ebből a rohanó világból egy pillanatra kiszakadjunk és megéljük érzéseinket.

Hasonló Fellépők

Borbély–Dresch Quartet

Argo

Grencsó Kollektíva – Szabad–Szabados–Szabad zene