Jászberényi Sándor este un scriitor, reporter, corespondent de război, jurnalist, născut la Sopron în 1980.

A relatat despre conflictul din Darfur, mișcările separatiste din Yemen, operațiunea Cast Lead – Fâșia Gaza din anul 2009, dar și despre epidemia de lepră și tuberculoză din Nigeria, revoluția egipteană din 2011 și războiul civil din Libia. În prezent, el relatează din teatrul de operațiuni din Ucraina.

În calitate de scriitor, a publicat în mod regulat în reviste de prestigiu începând din 2001. Prima sa colecție de povestiri, „Diavolul este un câine negru”, a avut un succes internațional major, fiind publicată în Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, India, Franța și Serbia. Autorul a fost nominalizat la premiile Kirkus și PEN. A doua sa colecție de povestiri, „Cea mai frumoasă noapte a sufletului”, a câștigat Premiul Libri pentru literatură, fiind publicată și în SUA și India. 

A primit Premiul pentru Libertatea Presei în 2005, Premiul pentru jurnalism de calitate în 2007 și Premiul Junior Prima în 2009. Cele mai recente cărți ale sale sunt „Regele Corb – Povestiri din vest” (2021, trei ediții până în prezent); „Zece ani de război” (2022). Criticii literari spun că nu continuă deloc tradiția prozei maghiare sau central-europene, și că se detașează radical din rândurile scriitorilor maghiari de ficțiune.

În cadrul celei de-a 8-a ediții pulzArt, scriitorul Miklóssi Szabó István va fi interlocutorul său.

Data: 15 octombrie, sâmbătă, ora 18:00
Locație: Biblioteca Județeană „Bod Péter”

Artiști Similari

Vasile Ernu

Szvoren Edina (HU)