Szvoren Edina: scriitoare laureată a prestigiosului premiu „József Attila”, născută în 1974 la Budapesta. Inițial profesoară de muzică și dirijoare de cor, predă teoria muzicii și solfegiu la Liceul de Muzică și Școala Gimnazială „Bartók Béla” din Budapesta, pe care ea însăși l-a absolvit. Publică în mod regulat începând cu 2005.

„Are deja talentul, mesajul, lumea, cunoștințele, tehnica, toate povestirile sale sunt recognoscibile: ea le-a scris”, spunea în 2008 istoricul literar și editorul Réz Pál, celebru pentru judecata sa fermă. Printre altele, el o descrie și prin următoarele cuvinte: „Tinerețea sa nu a fost una lipsită de greutăți, dar toate aceste probleme venite devreme și din abundență, nu par să-i fi cauzat nici egoism, nici indiferență, ci mai degrabă o compasiune asemenea prozatorilor ruși din secolul al XIX-lea. Foarte sensibilă la cei umiliți și suferinzi (fie chiar ea sau alții), Szvoren depășește compasiunea marilor ruși: ea transcende solidaritatea umană până la erotism, aducând-o în carne și oase. Acest lucru este foarte original și foarte frumos.”

Cele mai recente cărți ale sale (culegeri de povestiri, dintre care câteva reeditări) sunt: „Cel mai bun călău din țară”; „Propoziții despre mirare”; „Nu e, și nici să nu fie”; „Pertu; Poemele mele – Treisprezece povestiri”. Unele dintre lucrările sale au fost traduse în engleză, bulgară, olandeză, croată, macedoneană, italiană, sârbă și slovenă.

În deschiderea programului literar pulzArt8, Szvoren Edina va fi intervievată de Pieldner Judit, istoric literar din Sfântu Gheorghe, despre operele sale, despre viziunea sa unică asupra lumii și despre relația sa cu scrisul: „Pentru mine, creația nu este o formă de autoperpetuare, nu este o terapie, adesea nici măcar o formă de gândire, ci un exercițiu funcțional care își găsește scopul în cauză”.

Data: 13 octombrie, joi, ora 17:30

Locație: Zamat café

Artiști Similari

Jászberényi Sándor (HU)

Vasile Ernu