Viață, foame, speranță
Prezentare de carte, degustare și întâlnire cu scriitoarea Kinga Júlia Király

Planul inițial era de a colecționa rețete culinare evreiești din Transilvania, însă împreună cu acestea au ieșit la iveală o sumedenie de povestiri și relatări cutremurătoare, pline de învățăminte, pe alocuri anecdotice, care laolaltă oferă o imagine de ansamblu empatică și cuprinzătoare a mentalității, modului de viață, ansamblului de obiceiuri, concepției despre lume a(l) unei comunități, cât și despre influența istoriei, a întâmplărilor globale marcante asupra vieții de zi cu zi a individului. Prezentarea cărții intitulate Az újrakezdés receptjei (Rețete pentru a o lua de la capăt – Editura Mentor, Tg. Mureș, 2018) semnată de scriitoarea târgumureșeană Kinga Júlia Király va avea loc în grădina hotelului Park. Evenimentul îmbinat cu degustare culinară va fi moderată de scriitorul István Miklóssi Szabó din Sf. Gheorghe.

Volumul este deopotrivă o lucrare de specialitate și beletristică: carte de bucate, dicționar cultural și album memorial al evreimii transilvănene. Autoarea a lucrat trei ani la aceasta, realizând în total mai multe sute de ore de interviu cu supraviețuitori ai holocaustului, presărate cu preparare de mâncăruri tradiționale cu aceștia, la care s-a adăugat o cercetare consistentă a tematicii în arhive. Timp de pace și de război, lagăre de concentrare, bucurie și doliu, delicatese și foamete, împliniri și jind, gospodărie cușer și compromisuri silite, stăruință și pierderi, respectiv, în toate acestea, un îndemn lăuntric de a o lua de la capăt, de a se reporni din nou și din nou: câteva repere ale acestei cărți ilustrate, suplinitoare a unei lipse culturale în domeniul său, în care amintirile celor intervievați se întâlnesc ingenios cu cele ale autoarei.

Despre autoare:
S-a născut în 1976, la Tg. Mureș. Este scriitor, traducător, dramaturg. Și-a efectuat studiile superioare la Universitatea de Arte din orașul său natal, la specializarea dramaturgie, semnând deja în anii de studenție piese de teatru pentru publicul adult și pentru copii, apoi a predat la aceeași instituție dramaturgie și istoria teatrului. Este cunoscător, traducător și exeget avizat al literaturii italiene, tratând în mai multe studii și cărți mai ales creația lui Carlo Gozzi.

A publicat până acum, pe palier beletristic, două volume de piese de teatru, două romane, un volum de povestiri, a tradus patru cărți din literatura italiană, respectiv semnează mai multe lucrări de specialitate în domeniul criticii și analizei literare.

Ora și locația: 21. IX. ► 17:00 ► grădina Hotelului Park

Artiști Similari

Grecsó Krisztián & Hrutka Róbert: Libikóka