Szvoren Edina: József Attila-díjas író, 1974-ben született Budapesten. Eredetileg zenetanár, karvezető, a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában és Gimnáziumban tanít zeneelméletet és szolfézst, ahol ő maga is érettségizett. Rendszeresen 2005 óta publikál.

„Tehetsége, mondanivalója, világa, tudása, technikája már van, minden novellája felismerhető: ő írta” –  állapította meg róla a biztos értékítéletéről híres Réz Pál irodalomtörténész, szerkesztő 2008-ban. Egyebek között így jellemezte: „Ifjúkora nem volt felhőtlen, de a korán és bőven zuhogó viszontagságok, úgy tűnik, nem önzésre, nem is közönyre nevelték, inkább a XIX. század orosz prózaíróinak részvétéhez vezették el. Legérzékenyebben a megalázottakra és megszomorítottakra figyel (legyen az ő maga vagy más). Szvoren azonban túllép a nagy oroszok részvétvallásán: az emberi szolidaritást már-már erotikává lényegíti át, testközelbe hozza. Ez nagyon eredeti és nagyon szép.”

Legutóbbi könyvei (novelláskötetek, több közülük újrakiadás): Az ország legjobb hóhéra; Mondatok a csodálkozásról; Nincs, és ne is legyen; Pertu; Verseim – Tizenhárom történet. Egyes művei megjelentek angol, bolgár, holland, horvát, macedón, olasz, szerb és szlovén fordításban is.

A pulzArt8 irodalmi programjának nyitóakkordjaként Szvoren Edinát műveiről, sajátos világlátásáról, az íráshoz való viszonyáról faggatja Pieldner Judit sepsiszentgyörgyi irodalomtörténész. Erről a szerző korábban így nyilatkozott: „az alkotás számomra nem önmegörökítés, nem terápia, sokszor még csak nem is a gondolkozás egy formája, hanem célját az okban meglelő funkciógyakorlás.”

Időpont: október 13., csütörtök 17:30

Helyszín: Zamat Café

Hasonló Fellépők

2022. október 15.

Jászberényi Sándor (HU)

2022. október 14.

Vasile Ernu