Teatrul Odeon –Gianina Cărbunariu: For Sale
Gianina Cărbunariu, regizor al producției „Hunger of Trade” DE VANZARE / FOR SALE la teatrul Odeon, este una dintre cele mai recunoscute regizoare și autoare din România. Opera ei dramatică focusează trecutul politic din România și impactul său asupra prezentului. Limbajul ei teatral este caracterizat de o înaltă precizie și definire a imaginii. Ea este o profundă observatoare a realității ei înconjurătoare iar operele ei redau de cele mai multe ori material cercetate. În timp ce afișează o poziție clară a subiectului, permite mereu și păreri contrare. Teatrul ei este politic și totuși niciodată simplist sau instigator.
DE VÂNZARE / FOR SALE
un spectacol de Gianina Cărbunariu
scenografia, video, light-design: Andu Dumitrescu
mişcarea scenică: Florin Fieroiu
muzica: Bobo Burlăcianu
cu: Alina Berzunţeanu, Antoaneta Zaharia, Marius Damian, Gabriel Pintilei, Alexandru Potocean, Gabriel Răuţă, Mihai Smarandache
Spectacolul este produs în cadrul proiectului HUNGER FOR TRADE organizat de Deutsches SchauSpielHaus din Hamburg (Germania), în parteneriat cu teatre din Belgia (Koninklijke Vlaamse Schouwburg), Marea Britanie (Royal Exchange Theatre), Africa de Sud (The South African State Theatre), Brazilia (Cia do Tijolo), India (Indian Ensemble), Burkina Faso (Theatr’Evasion) şi Elveţia (Konzert Theater Bern). Hunger for trade este un proiect finanţat prin programul Cultura al Uniunii Europene.
Proiectul Hunger for Trade aduce împreună artiști, documentariști și teatre din nouă țări, ideea centrală fiind aceea de a formula împreună întrebări, de a împărtăși experiențe diferite, de a exprima perspective locale și personale asupra unei probleme globale a lumii de astăzi: hrana. Metoda de lucru propusă de inițiatorii proiectului (Maria Magdalena Ludwig si Clemens Bechtel – Germania ) a fost aceea de a documenta prin interviuri și de a crea o bază de materiale înregistrate la care toți artiștii implicați în proiect să aibă acces în timpul procesului. La final de noiembrie 2013 toate echipele s-au întâlnit la Hamburg pentru a discuta mizele proiectului și pentru a stabili pașii acestei colaborări. Pe data de 30 mai 2014, în cele 9 teatre partenere se vor juca spectacolele realizate de fiecare dintre echipele de creatori. Spectacolul va fi însoțit de prezentarea unor fragmente din spectacolele realizate de ceilalți 8 parteneri ai proiectului, de discuții cu publicul și cu ceilalți creatori (via Skype), în ideea de a conecta atât artiștii, cât și publicul internațional în analiza unor fenomene globale care au un impact local.
“Documentarea pentru spectacolul De Vânzare/For Sale a încercat să adune perspective, mărturii, întrebări legate de tema acaparării de terenuri, un fenomen care se întâmplă deja de ani buni în România. Ficțiunea are ca sursă de inspirație interviurile și discuțiile realizate cu locuitori ai satelor din zona județelor Cluj-Napoca, Ialomița și Călărași, cu antropologi, sociologi, activiști și jurnaliști, precum și interviurile realizate de artiștii parteneri din Anglia și Germania cu investitori din aceste țări interesați de agricultura la scara mare din România. Față în față cu o realitate care se desfășoară chiar sub ochii noștri, am încercat să traducem publicului, prin mijloace teatrale, întrebările apărute în timpul perioadei de documentare și în procesul de lucru la acest spectacol: Cum arată țăranul român în anul 2014? De ce în marea majoritate țăranii aleg să își vândă sau să își arendeze pământul? De ce este profitabilă agricultura pentru marii proprietari de pământuri români și străini, în timp ce micii fermieri se zbat să supraviețuiască? De ce în sate precum Pungești sau Roșia Montană locuitorilor li se ia dreptul de a decide asupra traiului în propria comunitate de către companii precum Chevron sau RMGC, iar statul participă activ la aceste abuzuri? În ce este silit să se transforme țăranul român în contextul unei noi ordini mondiale? Ce se vinde și ce se cumpără de fapt? Cine ne hrănește, cu ce ne hrănește și cu ce preț? “
Gianina Cărbunariu